Linkblog

PC Kommandó a blog.hu-n

Szupergyors gépek, normál árakon

A számítástechnika rejtelmei:

A blogon részletes leírásokat találsz arról, hogy milyen számítástechnikai trükkök és módszerek tudják gazdagabbá, élvezetesebbé, örömtelibbé tenni a számítástechnikát.
Ár, minőség és funkcionalitási tanácsokat adunk ingyen.

Tekintsd át kínálatunkat is:

PC Kommandó kínálat

Tóth László telefonszáma: 06-209/816-934

Friss hozzászólások

Mit szabad és mit nem a gyerekeknek?

Vidi Rita 2008.04.14. 19:30

Avagy a húzd meg, ereszd meg játék

A kartalvelemeny.eoldal.hu fórumon született utóbbi hozzászólásokról jutott eszembe, hogy itt van az ideje kicsit beszélni a gyerekek és a számítógép viszonyáról.


Tudom, nagyon kényes, és szerteágazó téma, de szinte minden család életében jelen van, ezért azt nem tehetjük meg, hogy nem beszélünk róla.


Az említett fórumon (kartalvelemeny.eoldal.hu), mostanában kimondottan a gyerekekkel-kamaszokkal kapcsolatos nevelési problémák kapcsán merült fel a téma, és úgy vettem észre, hogy a felnőttek többsége alapból azt gondolja, hogy ha számítógép és gyerek kerül össze, akkor abból csak rossz sülhet ki.


Ugyanis:

  1. Az helyett, hogy kinn rohangászna, a gyerek a gép előtt görnyed.

  2. Ki tudja, milyen tartalmakat néz, tölt le.

  3. Senki nem tudja, mivel játszik.

  4. Kideríthetetlen, hogy kikkel beszél, kik vannak rá hatással.


Van ám egy jó hírem!

Az a szülő, aki akár csak egy pillanatig is elkezd aggódni, az a szülő máris kezébe veheti az irányítást!


Nem akarok nevelési tippeket adni, mert az mindenkinek a saját feladata, saját hatásköre, de néhány dologra rá tudok világítani.


Például kezdjük ott, hogy akik zsigerből elutasítják a gyerek számítógépezését, azoknak halvány fogalmuk sincs arról, hogy ezzel többszörös hátrányba kerülhet a gyerek, a többi gyerekhez képest.


Ha jól tudom, egy felmérés alapján kiderült, hogy Kartalon igencsak magas a saját számítógéppel rendelkező gyerekek aránya, jóval magasabb, mint az országos átlag.


Ha eltiltjuk a gyereket, akkor kilóg a többiek közül! Márpedig gyerekként még fontosabb, mint felnőttként, hogy valahová tartozónak érezze magát a csemete.


Másik fontos szempont, hogy a számítógépezés hihetetlen módon fejleszti a szem-kéz koordinációt és az agyműködést is. (Ez utóbbit bizonyos feltételek között, majd erről még írok.)


Tehát, ha le van tiltva a gépről, akkor akár még ki is közösíthetik, hiszen nem lesz közös témája a többiekkel, másrészt pedig még ügyességben is lemaradhat. (Ez egyébként a szubjektív megítélésem, úgy 24 év tapasztalatára alapozva.)


Bizonyos feltételekkel, szabályozással nyugodtan gépezhet a gyerek. Tisztában vagyok vele, hogy azok a szülők, akiknek a gyerekük különösen tehetséges a számítógépezéshez, és főként azok, akiknek a csemetéje informatika tagozatra jár, azok osztják a véleményemet.


De lépjünk tovább, mert a gép tartogathat akár valós veszélyeket is!

Például tény és való, hogy órákon át egy helyben ülni nem éppen kellemes, sőt káros is lehet.

Ezért meg kell próbálni úgy alakítani a számítógépezési szokásokat, hogy maximum háromnegyed óránként (pont, mint a suliban) mindenképpen álljon fel a csemete a gép elől.

Fusson egy kört, egyen, igyon, menjen kapálni a nagymamával, vagy bármi, de álljon fel, és ne üljön. Figyelem: a tévé elé átülni nem elég...


Ez a szabály a szülőkre/felnőttekre is kellene, hogy vonatkozzon, mert megspórolhatunk magunknak egy csomó problémát (derékfájás, hátfájás, fejfájás, szem fáradása). Nem véletlenül létezik a számítógépes munkavégzés káros egészségügyi hatásai miatt törvényi szabályozás a rendszeres szünetek megtartásáról. (Óránként 10 percre fel kell állni a gép elől.)


Tételezzük fel, hogy akikről eddig szó volt, azok a gyerekek csak Pasziánszoztak...

Ugyanis a legalapvetőbb programokba/alkalmazásokba is bele lehet úgy feledkezni, hogy azt sem tudjuk, fiúk vagyunk-e, vagy lányok.


Lépjünk szintet: jöjjenek a sorban azok a gyerekek, akik már nem elégszenek meg a Windows beépített játékaival, ők bizony valami sokkal ütősebbre, látványosabbra, varázslatosabbra vágynak!


Tapasztalatom szerint a szülő ezen a ponton kap először a szívéhez. Eddig a pillanatig a büszkeség öntötte el szívünket, ha a gép előtt ülő okos gyermekünkre néztünk, de most, hogy már kimondhatatlan nevű, és számunkra teljességgel ismeretlen játékok után vágyakozik (mert a barátnak/barátnőnek természetesen már van), most már összeszalad a szemöldökünk.


Mire kell ilyenkor figyelni?
Lehet, hogy furán fog hangozni, de ez a legegyszerűbb dolog az egész témakörrel kapcsolatban.

Ugyanis a játékgyártó cégek, minden játékhoz korhatárt is rendelnek, (amihez nincs, azt bárki játszhatja), tehát, ha van egy 12 éves fiam, akkor evidens (ugye evidens?), hogy nem játszhat 18 éven felülieknek ajánlott játékkal!


Ennyire egyszerű. (Tudom, csak annak hangzik, de muszáj egyezkedni a gyerekkel. Hadd játsszon korban hozzá illő játékokkal szabadon – az időkorlátok betartásával – és cserébe megóvhatod őt a számára káros tartalommal és látvánnyal bíró szoftverektől. A biznisz az biznisz:))


Kiegészítő módszer: mutass példát! Ne tarts otthon korhatáros programokat, anyagokat. Hidd el, a netről beszerezni nem olyan egyszerű, hogy a gyerek bárhonnan letölthetné, de ha mégis, ezt könnyedén tudod ellenőrizni. Természetesen csak akkor, ha hozzáférsz az adatokhoz. Ugye hozzáférsz?


Foglaljuk össze, amiről eddig volt szó:

  • Ha a gyerek számítógépezni akar, akkor tudnia kell arról, hogy veszélyek fenyegetik

  • A számítógép előtt töltött időt szabályozni kell

  • Csak olyan szoftvereket használhat, amik neki valók

  • A gépe fölött a szülőnek mindenképpen felügyeletet kell gyakorolnia. (Nem kémkedni, hanem felügyelni. Erről is írok majd bővebben.)


Holnap az internet veszélyeiről lesz szó, és arról, hogyan védekezhetsz, és hogyan védheted a gyereket. Húzós téma, és kevés jó hírem lesz, de azért lesz!

Címkék: játék gyerek számítógép

8 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://pckommando.blog.hu/api/trackback/id/tr43425549

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hogyan? 2008.10.07. 19:06:39

Szülői felügyelet VistánWindows Vista operációs alatt lehetőségünk van korlátozni a rendszer felhasználóinak számítógép használatát. Beállíthatjuk, hogy mely weboldalakat érhetnek el, milyen programokat futtathatnak, és mikor használhatják a számítógép...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zt 2008.04.15. 23:12:31

Alapjában véve azt látom, a mai gyermekek szülei túlságosan engedékenyek. Mindig is utáltam, amikor a Szüleim az ő gyermekkorukra hivatkoztak, de most már kezdem megérteni...

Veronika lányom meséli (12 éves), hogy több osztálytársának a szobájában tv és pc található. Az egyik fiú büszként mesélte, hogy sokszor hajnali 1 óráig "gépezik", és ha jön az anyja - megcsikordul - a padló, akkor milyen ügyesen tudja álcázni a bekapcsolt monitort - egyetlen mozdulattal levéve a fényerőt. Nooormális????

Ezt én olyan színtü szülői felelőtlenségnek tartom, amiért üvöltözni tudnék. Fogok is...a jövő héten szülői értekezlet lesz.

Ja, csak a könnyebb megértés kedvéért: a gyermekeim egy keresztény iskolába járnak.

Üdv!
Zt

Vidi Rita · http://pckommando.blog.hu 2008.04.16. 08:32:55

Szia Zoli!
Jó, hogy benéztél:)

Hát nagyon egyet értek. A szülők sem elég szemfülesek, és a gyerekek is megdöbbentően rafináltak tudnak lenni.

Persze globálisan nem lehet ezen segíteni, de mindenki a maga portáján nyugodtan járhat nyitott szemmel.

Még emlékszem, mikor a lányom iskolás lett, és a tanítónők az első szülőin arra hívták fel a figyelmünket, hogy a 6 éves gyerekek azt mesélik egymásnak reggelente, hogy éjjel ki milyen filmet nézett végig.
Akkor biztos voltam benne, hogy nem az én gyerekemről van szó, mert nem volt tévéje (volt időszak, mikor abszolúte nem volt tévénk, hónapokig, na az annyira nem volt jó dolog...).

De tisztában voltam vele, hogy az első lehetőségnél ő is hajnalig fennmaradna.
Egyébként itt kezdődik a dolog: menni a többiek után...

Ami érdekes: sok szülő tényleg a szülői értekezleten szembesül dolgokkal. Jobbik eset, ha levonja a tanulságot, és lép. Hiszen a kezében vannak eszközök azért.
A rosszabbik eset, mikor egyből visszatámad: "az én gyerekem? az kizárt!"

Ezért is tartottam fontosnak, hogy írjak erről, mert olyannyira általános és elterjedt problémakör, és így hátha még időben kapcsol valaki...

Laci 2008.04.16. 19:42:46

Sziasztok!
Örülök hogy egyre több embert érdekel a fiatalok jövője.(csak mert a másik fórumon is ezt látom)

Rita! Szerintem nem ismered a gyerekek képességeit. A programokat, borító alapján nem tudja ellenőrizni a szülő!Mivel 80%ban másolt progikat használnak a csemeték! Sajnos sok esetben még a szülők is. Egyébként a netről letölteni szerintem már egy ovisnak sem jelent gondot. Egy olyan szülőnek főlleg problémát jelent az ellenőrzés, akinek kínai a gép használata.

Vidi Rita · http://pckommando.blog.hu 2008.04.23. 12:40:18

Szia Laci!

Igaz, ha valaki nincs tisztában dolgokkal, akkor picit nehezebb ellenőrizni, de akkor sem lehetetlen némi felügyeletet gyakorolni, de ami a lényeg: akkor is el lehet hitetni a gyerekkel, hogy a szülő szeme mindent lát:)

Az nem gond, ha letölti valahonnan a játékot, és nincs effektíve borító, és szerintem az sem gond, ha egy felnőtt "illegális" forrásból szerez be szoftvereket (magánszemélyek megtehetik, nem bűncselekmény).

Nemrég állítottam le a 80 napos, profi felhasználóvá változtató tanfolyamunk feliratkozási lehetőségét.

Ezen a tanfolyamon jelenleg körülbelül 400-an tanulnak, 1100-an már végeztek.
Úgyhogy "nagyjából" tudom, milyen módszerekkel lehet fejleszteni a felhasználói készségeket (jelenleg ebben a témában írok oktatókönyvet, a totálisan kezdőknek).
Az, hogy valaki nem ért valamihez, számomra nem valaminek a végét jelenti, hanem egyből azt keresem, hogyan lehet ezen segíteni.

Éppen ezért készítek majd egy tanulmányt a jelenleg legsikeresebb, legkeresettebb játékokról, amik NEM gyerekeknek valók, és benne lesz az is, hogyan lehet leellenőrizni egy gépen, hogy rajta van-e az a játék. Ezt majd letölthető formában természetesen itt is közkinccsé teszem

Nincsenek lehetetlenek.

simon 2008.10.18. 15:57:27

Ez baromság itt most 13-14 éves gyerekekrol beszéltek vagy 6-7 mert logikus hogy egy 14-éves gyerek nem veszéjes semmijen játék mert épeszujen tud gondolkodni és tudja hogy csak egy játék!én pl 13-éves vagyok és már 3x kivittem a sillent hill 4-et és semmi hatása nem volt rám!Na enyi ez egy kurva nagy hulyeség!!!!

simon 2008.10.18. 15:59:32

Ja azt kihagytam hogy logikus azis hogy egy 6-7 éves meg nem fog biztos sillent hill-ezni!

Vidi Rita · http://www.pckommando.com 2008.10.18. 17:19:27

Nem szeretnék sértő lenni Simon, de légyszíves válogasd meg a szavaidat! A véleményedet tiszteletben tartom, de a szóhasználatod itt nem divatos. Kösz a megértést!

Ilona Katonáné 2014.01.30. 17:00:05

egy nagyi ajánlása szülőknek.
süti beállítások módosítása