Linkblog

PC Kommandó a blog.hu-n

Szupergyors gépek, normál árakon

A számítástechnika rejtelmei:

A blogon részletes leírásokat találsz arról, hogy milyen számítástechnikai trükkök és módszerek tudják gazdagabbá, élvezetesebbé, örömtelibbé tenni a számítástechnikát.
Ár, minőség és funkcionalitási tanácsokat adunk ingyen.

Tekintsd át kínálatunkat is:

PC Kommandó kínálat

Tóth László telefonszáma: 06-209/816-934

Friss hozzászólások

Miért halmozottan káros a számítógépes játék a gyerekek számára?

Vidi Rita 2008.04.16. 09:56

A kérdés pontosabban: mitől lehet halmozottan káros a számítógépes játék....?


Mielőtt belecsapnék az internetezés veszélyeinek témájába, kicsit visszakanyarodom a tegnapelőtti bejegyzéshez, ugyanis kimaradt egy fontos tény az írásomból.


Bár sokak számára tudat alatt ismerős lehet a következő gondolatsor, de szerintem soha nem árt az ilyen tudat alatt megbúvó nagy igazságokat tudati szintre emelni.

Lássuk csak, hogy lényegében miért veszélyesek a gyerekek számára a számítógépes játékok?

Figyelem, nagyon fontos mondat következik:


Mert beleélik magukat.


Egy az egyben átélik, szinte a saját bőrükön érzik a játék minden pillanatát, és mikor felállnak a gép elől, akkor ez a virtuális világ nem szűnik meg létezni. Látják, érzik, álmodnak róla, benne élnek.


Ezért kell nagyon megválogatni, hogy mivel játszhat a gyerek, hiszen az nem életszerű, hogy a SuperMarió figurájába beleélve magukat, aranypénzek után ugrálnak fel 15 méter magasba.


De az már sokkal életszerűbb, hogy egy First Person Shooter (tipikusan a lövöldözős játékok) játék szereplőjének képzeli magát a gyerek, és nem bír kikapcsolni a játékból, még akkor sem, mikor épp iskolában van, vagy kinn futkározik az udvaron.


Másik nagy veszély szintén a gyerekek agyműködéséből adódik: az új játékok olyan tökéletesen vannak már megjelenítve, hogy a felnőtteket is el tudják kápráztatni, viszont a gyerekek agya a vizuális mondanivaló iránt sokkal fogékonyabb, érzékenyebb, ezért a nagyon élethű megjelenítés duplán hat rájuk.


Tehát az lenne az üdvözítő, ha a saját korosztályuknak való játékoknál maradnának, azok nem véletlenül néznek ki úgy ahogy...


Ha nem vagy jártas a számítástechnika terén, akkor is egy pillantással fel tudod mérni, hogy mi gyerekjáték és mi nem: ha nagyon élethű, akkor tuti, hogy felnőtteknek való. Ha rajzfilmszerűek a figurák, vagy kicsit régimódiak, akkor valószínűleg gyerekjáték.


Még egy adalék: a hangzás.

Vannak olyan játékok, amik hangjától még a felnőttek is összecsinálják magukat, hát akkor gondolj bele, milyen rémületes lehet az egy-egy szituáció a gyerek számára!


Ebben az egész témában az a kellemetlen, hogy amikor már későn kapcsol a szülő, és letiltja a gyereket a káros játékról, akkor azzal nincs megoldva semmi. Ugyanis rengeteg élmény feldolgozatlan marad a csemetében, és az még csak rátesz egy lapáttal a negatívumokra.

Tehát, ha már azt veszed észre, hogy gyermeked nagyban űzi a nem neki való játékokat, akkor érdemes körültekintően eljárni. Mert kínzó kérdések maradhatnak benne, amikre választ kell találni.


Ezért sokkal egyszerűbb előre odafigyelni, és megelőzni ezt az egész hercehurcát.


Ui.: A következő bejegyzés már tényleg az internetezésről fog szólni. Szegény gyerekekre, rájár a rúd rendesen... Még jó, hogy ritkán olvasnak blogokat, mert most biztosan nagyon utálnának ezek miatt a témák miatt.

Címkék: játék gyerek számítógép számítógépes

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pckommando.blog.hu/api/trackback/id/tr17427842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zorromoka 2010.12.01. 21:11:23

ó te jó ég, a pokol melyik bugyrában járok épp?? hogy kerültem ide, segítség??? ááá, én is egy számítógépes démon által megszállt kisgyerek vagyoook!!!!!!vááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá

zorromoka 2010.12.01. 21:12:34

@zorromoka: idézőjel lemaradt, teccikérteni
süti beállítások módosítása