Linkblog

PC Kommandó a blog.hu-n

Szupergyors gépek, normál árakon

A számítástechnika rejtelmei:

A blogon részletes leírásokat találsz arról, hogy milyen számítástechnikai trükkök és módszerek tudják gazdagabbá, élvezetesebbé, örömtelibbé tenni a számítástechnikát.
Ár, minőség és funkcionalitási tanácsokat adunk ingyen.

Tekintsd át kínálatunkat is:

PC Kommandó kínálat

Tóth László telefonszáma: 06-209/816-934

Friss hozzászólások

Tanácsok laptop vásárlás előtt állóknak

Vidi Rita 2009.01.28. 18:28

Vállalkozók számára létfontosságú, hogy ne nyúljanak mellé a megfelelő laptop kiválasztásnál, de hobbi felhasználók számára is tartogatok jó ötleteket. Figyelem, az olvasás elkezdése előtt biztosíts magadnak egy forró kávét vagy teát, és 15 perc nyugalmat!

Hogyan válasszunk erős és gyors laptopot a vállalkozásunk számára?

Címkék: vásárlás laptop tanácsok

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://pckommando.blog.hu/api/trackback/id/tr64908739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rival · http://www.rivalcomp.hu 2009.01.31. 23:35:29

Szia Rita!

Mostanában annyi időm sincs, hogy a nyálamat lenyeljem, úgyhogy a SEO blogot is hanyagolni vagyok kénytelen. Mivel épp a weboldalamat kalapáltam, és átfutottam Kartal felett, gondoltam megnézem, mizújs errefelé.

El is olvastam gyorsan ezt az első cikket. Korrekt, és szinte minden kényes kérdést érint, ami notebook vásárláskor előjön.

Két apró dologban pontosítanám. Az első a notebook leállítására vonatkozó rész: azt írtad, hogy előnyösebb leállítani, mert nem tesz jót a standby és a hibernált üzemmód alatti aktív memória és merevlemez állapot. Vitába szállnék, ugyanis Standby üzemmódban az alaplapon csak az aktuális állapot fenntartásáért felelős területek maradnak áram alatt (pl. RAM), így a kijelző, a merevlemez, a különböző USB-s eszközök nem. A hibernált állapot azonban szinte semmiben nem különbözik a kikapcsolt állapottól, csak annyiban, hogy a normál rendszerindítás helyett az operációs rendszer a hibernáláskor a merevlemezre mentett állapotot (video- és rendszermemória tartalma, csatlakoztatott eszközök, stb.) tölti vissza. Tehát hibernált állapotban akár az akkumulátort, az alaplapot és a merevlemezt is kiveheted (tökmindegy, csak bekapcsoláskor pont ugyanaz legyen a hardver :). Standby üzemmódban persze ezeket nem teheted meg, és az akkut sem veheted ki, ha nincs a táp bedugva. Ebben az üzemmódban -mivel áramfelvétel van- az akku is merül.

Én évek óta használok egy régi, de megbízható Toshiba Portege R100-as gépet. Szinte mindig hibernálom (be van állítva, hogy a fedél zárásakor ezt tegye). Ha csak egy hét múlva kapcsolom be (ami azért ritkán fordult elő :), se az akku nem merült, és ugyanaz az állapot fogad, amit kikapcsoláskor hagytam. Néha persze muszáj rendesen leállítani, hiszen hiába van kikapcsolva fizikailag, logikailag a rendszer még mindig aktív, és ha az utolsó rendszerindítás óta eltelt időt lekérdezed, bizony az több hetet is mondhat.

Az állandó tápon levéssel sem egyezik a tapasztalatunk. Itt is ugyanaz a helyzet, mint pl. a mobiltelefonnal: az állandó töltés/csepptöltés szépen lassan kinyírja az akkut. Ez hatványozottan igaz a régebbi NiMH és NiCD akkukra. Számtalan helyen jártam, ahol arra panaszkodtak, hogy csak fél órát bírja az akku. Első kérdésem: állandó töltőn van? A válasz igen. Átolvastam különböző szakirodalmakat is az akkuk kezelésével, tárolásával kapcsolatban, és voltak meglepő dolgok is: pl. ha huzamos ideig akarod tárolni az akkut, merítsd le 40%-ig, és tedd be a hűtőszekrénybe (de ne a fagyasztóba! :). Így az önkisülés veszélye a legkissebb, mely inkább a Li-Ion és Li-Poly akkukat fenyegeti, hiszen ezeket tilos teljesen kisütni (ezért is van általában az akkukban és a notikban is védelem, mely nem engedi egy bizonyos minimumnál lejjebb merülni). A memóriaeffekt miatt a régebbi NiMH és NiCD akkukat célszerű volt kimerülésig használni, és teljesen feltölteni, míg a LiIon és LiPoly aksik bírják az össze-vissza töltögetést, csak a lényeg, hogy ne folyamatos töltőn lógjanak. Ha erről van szó, inkább ki kell venni a gépből.

Na, szép álmokat! :)

Rival · http://www.rivalcomp.hu 2009.01.31. 23:46:21

István voltam egyébként, meg bunkó... mert csak utólag láttam, hogy a nevem RivalComp, és honnan tudnád. De még így se, de mindegy... :)

Vidi Rita · http://www.hosnok.hu 2009.02.01. 09:06:50

István, dehogy voltál bunkó!
Köszönöm az értékes tapasztalataid megosztását!

Az akkumulátorokkal kapcsolatban tervezem az anyag bővítését, kockáztatva, hogy túl sok lesz a száraz infó :)

Plusz a hibernálás-készenlét közti különbségre is felhívom a figyelmet. (A hibernálást nem akartam bővebben magyarázni ebben az anyagban, de majd átmásolom a felhasználó-update tananyagból, mert végül is úgy a legkorrektebb!)
Köszi a tippeket:)

dJw_ · http://rendszergazdak.blog.hu 2009.03.09. 20:41:34

Rita, azt írod, hogy:

"A fogyasztóvédelmi törvény a céges ügyfelekre csak végső esetekben vonatkozik, a „Mégsem ilyet szerettem volna”, vagy a „Meggondoltam magam” sőt, az „Elromlott, cseréld ki azonnal!” kategória a vállalkozások számára nem létezik."

Na most:
1) a fogyasztóvdelmi törvény mindenkire egyformán vonatkozik, legyen cég vagy magánszemély, ha vásárlásra adja a fejét, akkor fogyasztó lesz és mindegy a jogi állapota
2) a megfelelő laptopot a megfelelő boltban kell megvásárolni és akkor a garanciával sem lesz semmi probléma
3) ha elromlott-cseréld-ki-azonnal szövvegel jönne valaki hozzám, azt hiszem udvadiasan és határozottan tudtára adnám, hogy a világ nem egészen így működik, s talán sosem működött így. vannak ugye garanciális feltételek, no meg aztán tisztesség és udvariasság is :)
4) nem akarok kekeckedni, de így ez a fogyasztóvédelem téma eléggé sántít és a garanciális ügyintézés is jócskán kimaradt belőle.

továbbá a véleményem szerint a cégvezetőnek semmi dolga a számítástechnikával azon túl, hogy használja, mint felhasználó. Azért van rendszergazda, azért van számítógépbolti eladó. Ugyanis ha mindenki értene a számítástechnikához akkor a kólaautomata mintájára laptopautomatákat is be lehetne üzemelni.

Hát még jó, hogy a világ nem ilyen egyszerű :)

Aki laptopot akar venni, az konzultáljon szakemberrel, ha lehet ne csak egyel.
süti beállítások módosítása