Linkblog

PC Kommandó a blog.hu-n

Szupergyors gépek, normál árakon

A számítástechnika rejtelmei:

A blogon részletes leírásokat találsz arról, hogy milyen számítástechnikai trükkök és módszerek tudják gazdagabbá, élvezetesebbé, örömtelibbé tenni a számítástechnikát.
Ár, minőség és funkcionalitási tanácsokat adunk ingyen.

Tekintsd át kínálatunkat is:

PC Kommandó kínálat

Tóth László telefonszáma: 06-209/816-934

Friss hozzászólások

Hardverekről, érthetően, magyarul

Vidi Rita 2008.09.03. 19:06

Kereken egy éve írtam ezt a "leckét" a 80 napos tanfolyamra, hogy minden olvasómnak legyen egy kis alapinformációja a hardverekről. Pont olyan hosszúságúra és mélységűre sikerült, hogy kiválóan megállja a helyét blogbejegyzésként is.

 

Figyelmeztetlek: minden felhasználó, aki kicsit is jobban kiismeri magát a hardverek világában, mint az átlag, az a felhasználó menthetetlenül fejleszteni akarja a gépét is, előbb-utóbb.

 

Figyelmeztetés2: ha még nem ismered a stílusomat, akkor furcsa lehet az olykor "konyahanyelvi" megfogalmazás. Majd megszokod:)

 

Sorra vesszük a számítógépedben található alkatrészeket „kínaiul” is, és érhető, magyar nyelven is.

 

Tisztázzuk először, hogy mik azok a hardverek. (Érdekel angolul? Akkor gyakorold a keresést az interneten, nemsoká úgyis a keresőkről szóló lecke kerül majd sorra! - itt nem, de a tanfolyamon így volt - a szerk.)

 

A hardverek mindazok a kézzel fogható dolgok, amik fizikailag felépítik, alkotják a számítógépet. Minden, ami a számítógép házhoz tartozik.

 

Alaplap, processzor, videókártya, hangkártya, memória, merevlemez-meghajtók (háttértárolók-adattárolók), hajlékonylemez meghajtók, cd-dvd rom, hűtőventillátorok, tápegység, kábelek, stb.

 

Ezek közül melyiket nem érted?

Oké, sorban megyünk:

 

Alaplap: csodás magyar nyelvünk már választ is ad a kérdésre, hiszen az ALAPlap az alapja a PC-knek. Ezen található meg szinte minden más hardver, ez fogja össze, tartja egyben ezeket, és teremti meg az összhangot a többi alkatrész között. Az emberi testhez hasonlítva az alaplap a szív-tüdő-lélek összessége (nem az agy!), és maga a komplett vérkeringés.

Az alaplap fontos jellemzői: chipset, gyártó, alaplapi buszrendszer (ISA, PCI, AGP). Ezek a jellemzők azért fontosak, hogy többek között ezek pontos ismeretével lehet meghatározni a hardverek egymással való kompatibilitását.

Az alaplap mindenféle áramkörökből, és a többi hardver csatlakoztatását segítő aljzatokból áll.

 

Processzor: (CPU: Central Processing Unit) a matematikai műveleteket (számításokat) elvégző, áramkörökből álló alkatrész. Most csak az Intel processzorokkal foglalkozunk kicsit részletesebben: a 70-es évek elején az Intel nevű minicég, több tranzisztort épített egybe, hogy az, egyetlen központi, vezérlő egységet alkosson. Innentől vette kezdetét az a szárnyalás, ami azóta is jellemzi az Intel processzorokat (amiket eleinte még nem Intel Pentium-nak neveztek, ez az elnevezés csak néhány éve került be az informatika világába.)

Az a néhány kis tranzisztor, amivel annak idején kezdett a cég, az mára olyannyira felfejlődött, hogy az újabb generációs processzorokban már többmillió tranzisztor van!

 

A processzorok fő jellemzői az úgynevezett betű- és számjelek és frekvencia mérőszámok. (És még egyéb, varázslatos betűszavak, rövidítések, amihez már mágikus képesség - vagy szakértelem - kell szinte, hogy az ember rögtön értse, hogy mi, mit jelent.)

 

Azt általánosságban elmondhatjuk, hogy annál jobb, minél nagyobbak ezek a számok. (De nem csak ezekre a számokra kell figyelni!)

 

Van ám egy kis gondjuk is a processzoroknak, mégpedig az, hogy a sokmillió másodpercenkénti művelet elvégzése igencsak nagy hőtermeléssel jár, ezért processzor nem létezhet megfelelő hűtés nélkül! Természetesen általában együtt adják a ventillátorral, de akik nagyüzemi módon használják a gépüket, azoknak érdemes komoly, márkás hűtést beszerezni, a megfelelő működés érdekében.

 

Memória: (RAM – Random Access Memory) Most idézek a GIS Figyelő informatikai fogalomtárából (olyan jól megfogalmazták):

 

Félvezető kivitelezésű tárolóeszköz (lapka), mely cellánként bitnyi információ tárolására képes: írható, törölhető, újraírható.
Sokkal gyorsabb mint a mechanikus tárolók, de ellentétben ezekkel, alapkivitelben csak bekapcsolva és rendszeresen frissítve képes információt tárolni.
Ma több száz MB nagyságrendig kapható.

Kivitelezési formái:
DRAM (dinamikus RAM) mely önfrissítő (számítógépek központi, 'operatív' tárainál ma 16...128 MB kivitelben használatos).
SDRAM (szinkron dinamikus RAM) mely a mikroprocesszor ütemével szinkronizálva működik és így annak adatfeldolgozó sebességét növeli.
SRAM (statikus RAM) többnyire kisebb kapacitású, költségesebb, de 'kikapcsolva' is megőrzi az adatokat.

 

 

Azt szokták mondani, hogy minél nagyobb mennyiségű memória van a gépben, annál jobb.

A mai, mostanság vásárolt gépeknél alap kitétel, hogy minimum 512 MB memóriával rendelkezzenek.

 

Most, 2008 nyarán kiegészíteném azzal, hogy új gépekben alapvető az 1 GB memória a Windows XP-hez. Árban is barátságos. Vistához minimum 2 GB memória kell, nincs kompromisszum! Kevesebb memóriával a Vista csak kínlódás...

 

Ha bővíteni szeretnéd a gépedet memória tekintetében, akkor nagyon alaposan járd körbe, hogy milyen kivitelezésű memóriára is van szükséged! Mert láttam már olyan gépet, amibe a gazdája többféle memóriát is beleszuszakolt, de azon persze csodálkozott, hogy a gép miért csak egyetlen egyet ismer fel belőle. (Önjelölt profi volt az illető…)

 

Természetesen gépbővítési szándék esetén kiváló megoldás, ha felkeresed a PC Kommandó boltot, vagy felhívod a 06-209/816-934-es számot. Szívesen segítünk, bármilyen kérdésed van.

 

Fontos tényező még a memória órajele is, de ez már szinte csak a szakembereknek és a fanatikusoknak mond valamit.

 

Ezt a fajta memóriát (RAM) szokták fizikai memóriának is nevezni, mert ezt fizikailag meg lehet fogni, ellentétben a virtuális memóriával, ami a merevlemez egy meghatározott nagyságú, ideiglenes adattárolásra használt része.

 

Gyakran előfordul az, hogy a gyors, egymás után következő különböző műveletek telerakják a saját adataikkal a memóriát, ami még nem gond, mert ez a dolga a memóriának. Viszont a frissítési ideje viszonylag lassú lehet, ahhoz képest, ahogy Te dolgozol, ezért az operációs rendszer elkezdi használni a merevlemezen lévő virtuális memóriát, ami sokkal több időt igényel, és ilyenkor lelassul a gép. A fizikai memóriát ilyenkor ki lehet üríteni azzal, ha újraindítod a gépet. Ebből is látszik, hogy a minél több, jó minőségű memóriával ennek a túlterheltségnek a gyakorisága lecsökkenthető.

 

Merevlemez (Winchester)

A merevlemez (HDD – Hard Disk Drive – merev lemez meghajtó), a számítógépes adatok ún. háttértárolója. Ezen tároljuk az adatainkat. A felhasználók általában 80 GB adattárolásra elegendő winchestert használnak manapság, de már ez is lassan elavultnak számít, ma szinte alap a 120 GB.

Főbb jellemzői: a mérete (tárolókapacitás), a gyártója, tányérforgatási sebesség, csatolófelület fajtája.

A rengeteg, winchesterhez kapcsolódó, de már nem alapinformációkról, számos, korrekt írás található az interneten.

 

Az igazán profik külön hűtést alkalmaznak a winchestereiknél is. Főleg kánikulában hálás dolog lehet! Érdemes jó minőségű, márkás winchestert vásárolni, ezen soha nem érdemes spórolni, mert ezen lesznek a legdrágább kincseid: az adataid. (S betűvel kezdődő és ....ung-ra végződő márkájú winchestert senkinek nem ajánlunk! - A szerk.)

 

Videókártya: az úgynevezett grafikus vezérlőkártya, ez jelenít meg mindent, ami látható a monitoron, sőt, a monitort is vezérli, sőt, némelyik a TV-t is!

Nagyon fontos alkatrész, és nekem nagyon nagy bánatom, hogy mai napig minden gyanútlan vásárlónak nyakába sózzák az igaz, hogy olcsó, de nagyon gagyi, alaplapra integrált videó kártyákat.

 

Tévedés ne essék, vannak kiváló integrált videó kártyák, de azok kiváló Alaplapot feltéleznek. Ha úgy indulsz neki a vásárlásnak, hogy már az Alaplapon is spórolsz, akkor nem lesz sok örömed a gépedben, mert a silány minőségű Alaplapokon silány minőségűek az integrált hardverek is. Sajnos ezek tények.

 

Oké, a ló túloldalára sem kell átesni, vannak olyan videókártyák, amik többszázezer forintos áron szerezhetők be. Persze, ezek nem egyszerű otthoni felhasználóknak készülnek, de azért ebből is látszik, hogy aminek szinte semmi ára nincs (névtelen, integrált, videókártyának látszó tárgy), az nem is ér sokat, sajnos.

 

A videókártya egyik fő jellemzője a márkája (ezen belül bizonyos tipusszámok, ezek jelentik végül is a teljesítményt – csak érteni kell hozzá, hogy melyik mit jelent), és a saját memória mérete (az integráltaknak alig van saját memóriájuk). Internetezésre ajánlott egy olcsó, de nem integrált kártyát vásárolni, de ha a csemete szeretne lövöldözős játékkal nyomulni, akkor készüljünk fel egy eléggé drága verzióra! (Persze nem csak videókártyából, hanem mindenből!)

 

Hangkártya: a hangot vezérlő kártya. Nagyban meghatározza (a hangfallal és erősítővel együtt) a hang minőségét. Túlságosan sok gyártó nincs elterjedve a piacon, tehát nem nehéz választani, árban sem jelent nagy tételt, de ebből sem érdemes integráltat venni (alaplappal együtt), mert nagyobb hangerőnél jól hallhatóan torzul a hang. Változó, hogy a magas vagy a mély, de tapasztalatom szerint semmiféle trükközés nem segít a hangminőség javításában. Ezért szintén különálló, de akár valamilyen olcsóbb hangkártya is megfelelőbb, mint egy integrált vicikvacak.

 

CD-DVD ROM

A különféle lemezeken (nem merevlemez!) tárolt adatok beolvasására alkalmas egységek. Régebben, még a DVD korszak előtt csak CD-ROM létezett, ennél korábban pedig a floppy meghajtó. (Ebből is két fajta, de most azért az őskorig nem mennék vissza a számítógép történelemben.)

Manapság már egyben van az olvasó az íróval, és mint egy korábbi leckében láttuk, az írási, olvasási gyorsaságuk lassan már sztratoszférai magasságokba emelkedik, de ennek nem szabad bedőlni. Mivel ezekben a meghajtókban van jó pár kulcsfontosságú mozgó alkatrész, ezért viszonylag és általánosságban hamarabb tönkremennek minden más alkatrésznél.

Persze vigyázni is lehet rá, nem kell poháralátétnek használni a tálcát. ;-)

 

Hálózati kártya:

Most kivételt teszek, ennél az egy hardvernél „megengedem”, hogy integrált legyen. (De külön hozzácsatlakoztatni is egyszerű.) Feladata, hogy fizikai összeköttetést biztosítson két számítógép, számítógép és internet, számítógép és egyéb adatátviteli vezérlők, elosztók között (modem, router, hub, switch, stb.) között.

 

 

 

Most az alaplapi BIOS-ról lesz szó:

BIOS – Basic Input/Output System (Alapvető bemeneti/kimeneti rendszer)

Hogyan is foglaljam össze érthetően? A BIOS egy alap szoftver, amely legelsőként indul el a számítógép bekapcsolásakor azért, hogy legyen egy összekötő kapocs a szuper hardvereink és a remek operációs rendszerünk között. Egyszerűen megfogalmazva ennyi. De ezen túl, körülbelül szakdolgozatnyi anyagot lehetne összehozni a BIOS-ról, és lehet, hogy akkor még mindig csak általánosságban beszélnék róla. Még annyi lényeges, hogy bizonyos rendszerjellemzőket a BIOS-on belül lehet beállítani, de ezt otthoni felhasználók számára nem javaslom. Nem, akkor sem, ha már csináltál ilyesmit! Ezt bízd a szakemberre!

 

Ha már hardverek, akkor illesztőprogram (driver): most nincs előttem egyetlen lexikon sem, de a nevében benne van a jelentése. Egy hardvernek nem csak fizikailag kell illeszkednie a számítógéphez, hanem szoftveresen is. Mikor még új volt a géped (vagy esetleg most új), akkor az operációs rendszer telepítésekor, a Windows installálása után, minden kulcsfontosságú hardvert külön driverrel (illesztő programmal) kell felismertetni a rendszerrel (nem mindig, mert előfordulhat, hogy a Windows-od már okos, és felismeri az egyes hardvereket), csupán csak azért, hogy minden tökéletesen működjön. Néha előfordul olyan probléma, hogy egyszerűen elszáll az egyik driver, és az eszköz nem működik megfelelően. (Ismerős?) Ilyenkor új illesztőprogram segít. (Vagy a régi újrainstallálása.)

 

Nem beszéltem még az egyéb, házban található dolgokról, mint például kábelek, ventillátorok, és maga a tápegység, USB portok. Bár a tápra illik odafigyelni, mert néha a gép élete múlhat rajta, de most kábelekkel és csatlakozó házakkal nem foglak fárasztani.

 

Utolsó gondolatként: nagyanyám legendásan híres volt a tisztaságszeretetéről, és biztosan nagyon örülne, ha látná, hogy most arról írok, hogy a tisztaság fél egészség. Számítógépeknél is. Nagyon óvatosan, körültekintően, ha úgy érzed, hogy van hozzá tehetséged, néha takarítsd ki belülről a házat. De inkább bízd profira, egy alapos, hardveres-szoftveres karbantartás keretében! (Ez volt a reklám helye újfent:))

 

Kérdésem: mennyire volt érthető és hasznos? Melyik téma érdekel mélyebben?

 

Címkék: hardver alapfogalmak érthetően

5 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://pckommando.blog.hu/api/trackback/id/tr27646956

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Propeller 2008.09.03. 19:20:33

Hardverekről, érthetően, magyarulHol van az előírva, hogy hardverekről csak érthetetlenül lehet beszélni? Mutatom, milyen érthetően, és olykor konyhanyelven...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jungfrau 2012.04.15. 13:20:49

Asus /A7M/ folyamatosan ki írja a Windows:A virtuális memória kevés.
A gép adatainál :1,96 szabad virtuális memória van.
TotálCMD:szintén bőven van hely.
1GB gép,1x bővített-de bővíthető 2GB-ig.
Érdemes,lehet e bármit kezdeni?
Lassul,leáll-főleg fotók nézegetése közben.
Köszönöm.

Jungfrau 2012.04.15. 14:38:26

Köszönöm szépen a kedves intelligens tisztelet tudó választ,elég lett volna 1 igen-nem.Nem minősítést személyeskedést kértem.
Üdv.

Rival · http://www.rivalcomp.hu 2012.04.25. 15:08:51

@Jungfrau: Ha még aktuális, nyomj egy CTRL-ALT-DEL-t, majd pedig Feladatkezelő. A Teljesítmény fül alatt a Memória ablakban ellenőrizd, hogy mekkora a jelenlegi memória használat. Ebben benne foglaltatik a teljes használat, virtuális memóriával együtt. Ha nincs megnyitva semmi, és úgy is nagyon magas ez az érték, szelektálni kellene a futó alkalmazásokat, tehát eltávolítani a gépről minden olyan programot, amelyet nem használsz, vagy régen használtál (Vezérlőpult - "Programok telepítése és törlése" WinXP esetén, vagy "Programok és Szolgáltatások" Win7 esetén). Ha minden felesleges program eltávolítva, és még mindig magas a fenti érték, nem zárható ki valamilyen vírusfertőzés sem. Ha Windows XP-t használsz, 1 GB memóriának elégnek kell lennie, Windows 7 esetén azonban erősen ajánlott legalább 2 GB RAM használata.

Jungfrau 2012.05.12. 14:40:10

Kedves Rival!
Nagyon köszönöm a segítséget.Van bőven hely a lemezen,vírus nincs.Az XP fogom újra telepíteni.A 3,6 Mozillát használtam pár megszokott dolog miatt,de szinte leállítja a Windi a gépet,így frissítettem 12 verzióra,amit naponta fél óránként felajánlott.A feladatkezelőn futtattam.Sajnos az avas,antivírust a leírt folyamat/eltávolítás/klikk,nem lehet levenni.Megköszönöm,ha segítesz.Ezt írja:Asehiface error has occurred 536870929
Try to reinstall or contact support ,plae.
Köszönöm,Jungfrau.

Rival · http://www.rivalcomp.hu 2012.06.01. 20:09:20

@Jungfrau: véleményem szerint ha egyébként is újratelepítést tervezel, ne bajlódj a vírusirtóval. Ments mindent, ami menthető (doksik, képek, zenék, levelezés, címlista, kedvencek, stb.) külső tárolóra, és indulj nulláról! Meglásd, megéri.

A telepített programokat illetően én a legális utat járom, és ajánlom. A Windows telepítése után, legfrissebb driverek beszerzése, telepítése, majd a Windows Update lefuttatása után az alábbi szoftvereket szoktam telepíteni: Google Chrome, Microsoft Security Essentials, Java, Foxit Reader, VLC Media Player, Picasa, 7-Zip, levelezésre op. rendszertől és ízléstől függően vagy marad az XP-s Outlook Express, vagy későbbi rendszerekre Windows Live Essentials, Mozilla Thunderbird. Továbbá Skype, CutePDF, Spybot S&D, Malwarebytes AntiMalware, CDBurnerXP és/vagy ImgBurn is felkerül az általam újratelepített gépekre. Ebben az összetételben a licencek szerint is jogtiszta gépet varázsolhatsz.
süti beállítások módosítása