Linkblog

PC Kommandó a blog.hu-n

Szupergyors gépek, normál árakon

A számítástechnika rejtelmei:

A blogon részletes leírásokat találsz arról, hogy milyen számítástechnikai trükkök és módszerek tudják gazdagabbá, élvezetesebbé, örömtelibbé tenni a számítástechnikát.
Ár, minőség és funkcionalitási tanácsokat adunk ingyen.

Tekintsd át kínálatunkat is:

PC Kommandó kínálat

Tóth László telefonszáma: 06-209/816-934

Friss hozzászólások

Azok a fránya gondok

Vidi Rita 2008.04.27. 15:53

avagy Te hogyan bánsz a számítógépeddel?


Minap olvastam egy cikket (bocsi, de már nem tudom hol), hogy extrém stresszhelyzetet jelent a felhasználók életében, mikor elromlik a számítógépük, illetve, mikor elkezdődnek halmozódni a problémák.


Naná, hogy stresszhelyzet, hiszen a számítógép, azon túl, hogy könnyíti és élvezetesebbé teheti a munkánkat, nagyon gyakran hosszú távú élményforrás is.


  • Élmény az, mikor megtalálunk egy réges-régi gyerekkori barátot a neten.

  • Élmény az, mikor hozzánk hasonló érdeklődési körű emberek tömegét találjuk meg valamelyik fórumon, és végre megértő fülekre (szemekre) találunk.

  • Élmény az, mikor egy régi, elfeledett könyvet megtalálunk e-könyv formában, és egy kattintással letölthetővé válik.

  • Élmény az, mikor a nagymama isteni sütijének receptjét, amit sajnos már nem tud megosztani velünk, picit módosított formában ugyan, de megtaláljuk egy receptoldalon.

  • Élmény az, mikor az eddig két hétig tartó munkánkat és a hosszas utánajárást néhány e-maillel letudhatjuk.

  • Élmény uralni a gépet, érezni azt, hogy mi irányítunk egy ilyen titokzatos, néha felfoghatatlan, virtuális világot.


Mindez addig tart, míg nincsenek problémák.

De problémák azok előbb utóbb akadnak, sőt a számítógépes problémák, a legalapvetőbb természeti törvényeknek ellentmondva, nem számban szaporodnak, hanem súlyosságban!


A problémáknak rengeteg típusa lehet, de az alább felsorolt három a legidegesítőbb:


  1. Hardveres meghibásodás – vagyis, amikor az alkatrészekkel, alkotó elemekkel van a gond.

  2. Szoftveres meghibásodás – mivel az operációs rendszer egyben a hardvereket is irányítja, plusz ugye ott vannak még az oprendszeren kívül a különböző alkalmazások, nos, az ezekből fakadó gondok nagyon gyakran súlyos kimenetelhez vezetnek.

  3. Vírusok.


Említhetném még a fizikai károsodást, a külső behatásokkal kapcsolatos gondokat, az internet szolgáltatással kapcsolatos problémákat, és a hozzá nem értésből fakadó eseteket.


A számítógépes vírusokról most nem beszélek külön, javaslom megtekintésre a http://www.viruskommando.hu és a http://www.viruskommando.freeblog.hu oldalainkat, ezek kimondottan a vírusok elleni harcot segítik, a felhasználók, vagyis a TE nyelvezetedre lefordítva.

14 hónapja kezdtük ezt a munkát a neten, azóta létrejött "néhány" blogbejegyzés, (kb. 112) úgyhogy olvashatsz bátran, mert van mit!


Beszélgessünk kicsit a szoftveres és a hardveres problémákról.


A „Ha valami el tud romolni, akkor az el is romlik” Murphy törvény halmozottan igaz a számítástechnikára. Ugyanis még az is előfordulhat, hogy az is elromlik, ami elméletileg nem is tud elromlani.


Például egy szoftver. Mi tud elromlani egy képszerkesztő programon például?

Ó, hát elég sok minden!


  1. Elállítasz valamit véletlenül

  2. letörölsz valamit véletlenül

  3. áthelyezel valamit véletlenül

  4. stb. (Ezt egy másik bejegyzésben alaposan kivesézzük hamarosan.)


A hardveres meghibásodásokra nagy arányban nincs ráhatásod, de sok gondot és bajt megelőzhetsz!

Nekem kimondottan mániám a megelőzés, hamarosan Neked is az lesz, majd meglátod!


Hogyan lehet megelőzni hardveres meghibásodásokat?

  • Hűtés! A processzor, a winhester, az erős vezérlőkártyák hajlamosak melegedni. Természetesen a gyártók alapvetően gondoskodnak a hűtésről, ami egy sima Windowsos ide-oda kattintásnál még ér is valamit. Nade, amint videót kezdesz lejátszani, netán játszani akarsz, azonnal többet akar a kicsike, ugyanis úúúúúgy be tudnak melegedni az alkatrészek, hogy egy kisebb szobát be is fűtenek! Ha nem megfelelő a hűtés – a gyári nagyon gyakran nem elég sajnos -, akkor a kulcsfontosságú alkatrészek vagy félgőzzel dolgoznak, vagy egyszerűen leégnek...

  • Táp kapacitás! A legalacsonyabb tápkapacitás éppen hogy csak arra elég, hogy beindítsd a géped, és jószerivel csak integrált alkotórészeket bír el. Vagyis, amint játékra, komolyabb szerkesztő programokra vágyakozol, első, amit nagyobbra kell cserélni, az a táp. Ugyanis a tápot nem tudod túlterhelni, ha több watt, nagyobb teljesítmény szükséges a géped számára, akkor egy gyenge táp vagy lekapcsol, vagy néhány alkatrész egyszerűen nem működik és kész. Sima internetezős gépekbe, nagyszülőknek, jó a 350W-os táp is, de nagy játékosok akár még a 600 wattosra is benevezhetnek. (Árban pár ezer forint a különbség, de a nyugalom, amit ezzel nyersz, megfizethetetlen.)

  • Környezet! A gépnek megfelelő hőmérsékletet és megfelelő szellőzést kell biztosítani. Például nem szerencsés nap mint nap a mínusz 20 fokról felfűteni a szobáz plusz 20 fokra, mert a nagy hőingadozást némely alkotórészek (például merevlemezek) nem igazán tolerálják. Ha a gép be van szorítva az asztal és a szoba sarka közé, akkor nincs biztosítva a megfelelő szellőzés, amit a „Hűtés!” pontban leírtak tükrében mindent jelent, csak hasznot nem...

  • Elemi kár! Itt leginkább a viharkárra térnék ki: eszméletlen, hogy mennyire nincsenek tudatában a felhasználók, hogy amikor villámlik, akkor nem csak ki kell kapcsolni a gépet, hanem még a falból is ki kell húzni. Ha épp nem vagy otthon, akkor rezeg a léc, hogy mire hazaérsz, villám csapott lesz a géped, tehát viharos időszakokban nyugodtan húzd ki a falból, mielőtt munkába indulsz! Egy mozdulat, és biztos lehetsz benne, hogy épek maradnak az alkatrészeid. Tudom, könnyű abban bízni, hogy „Ide nem vág a villám!”, de vág! (Évtizedek óta dollármilliókat költenek a villámok kifürkészésére, és nem haladnak vele sehova. Úgyhogy Te ne bízz a „tegnap se jött semmi ebben a kereszteződésben” elvben!)

  • Tisztaság! Ahol ventilátor van, ott a por is mozog... A legtisztább háztartásban is koszolódik a számítógép belseje, tehát ebben semmi ciki nincs! (Sőt, egy háztartás attól is lehet látszólag pormentes, mert a gép beszippantja a koszt. De ez csak az én saját elméletem:))


Most abbahagyom, mert már ez is elég információ ahhoz, hogy elgondolkozz azon, vajon a Te gépeddel hogyan bánik a gazdája...

Hamarosan sorra veszünk majd néhány könnyen javítható hibát is, amit saját kezűleg kiküszöbölhetsz otthon is.


Ha közben olyan problémád akadna, amire nem találod a megoldást, illetve meghaladja a képességeidet, akkor Laci szeretettel vár a PC Kommandó Bolt és Szervizben (Baross út 133.)!

(Tóth László 06209/816-934)

Címkék: problémák számítógép felhasználó

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pckommando.blog.hu/api/trackback/id/tr91444408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása