Linkblog

PC Kommandó a blog.hu-n

Szupergyors gépek, normál árakon

A számítástechnika rejtelmei:

A blogon részletes leírásokat találsz arról, hogy milyen számítástechnikai trükkök és módszerek tudják gazdagabbá, élvezetesebbé, örömtelibbé tenni a számítástechnikát.
Ár, minőség és funkcionalitási tanácsokat adunk ingyen.

Tekintsd át kínálatunkat is:

PC Kommandó kínálat

Tóth László telefonszáma: 06-209/816-934

Friss hozzászólások

Tanácsok laptop vásárlás előtt állóknak

Vidi Rita 2009.01.28. 18:28

Vállalkozók számára létfontosságú, hogy ne nyúljanak mellé a megfelelő laptop kiválasztásnál, de hobbi felhasználók számára is tartogatok jó ötleteket. Figyelem, az olvasás elkezdése előtt biztosíts magadnak egy forró kávét vagy teát, és 15 perc nyugalmat!

Hogyan válasszunk erős és gyors laptopot a vállalkozásunk számára?

Címkék: vásárlás laptop tanácsok

4 komment

Borzasztó, már Mézgáék is!

Vidi Rita 2009.01.22. 18:23

Azt érdemes tudni, hogy bár mi egy kicsit hátrányból indultunk - régi rendszer -, de rohamosan terjed minden családban a számítógép használat. Tévedés azt hinni, hogy csak a fővárosban, meg a nagyvárosokban interneteznek az emberek, mert lassan már mindenhova eljut a szélessávú internet, és vele együtt persze a számítástechnika is.

Ennek csak annyi a hátránya, hogy rohamosan növekszik azon felhasználók száma, akik szinte semmit nem tudnak a számítástechnikáról, csak annyit, hogy az mostanság nagyon jó dolog (az internet miatt). Ebből eredő probléma, hogy nincs idő megtanulni a használatot, és nincs olyan sem, aki megtanítsa. (Régebben a szűk netes társadalomban még volt idő segíteni egymást, de ez mára fizikai képtelenséggé vált.)

Ezért indítottunk tanfolyamot: 80 napos távtanfolyam (e-mailben érkeznek a leckék), a profi számítógéphasználatért.

Címkék: tanfolyam számítógép felhasználó

Szólj hozzá!

Újratárgyalás: Miért lassulnak a számítógépek?

Vidi Rita 2009.01.21. 08:36

Elárulok egy titkot a gépek lassulásáról, illetve a viszonylag lassúnak tűnésükről. Nem biztos, hogy a gép lassul le, lehet, hogy Te leszel gyorsabb felhasználó. Ez még a jobbik eset, ekkor csak relatíve lassul, a készségeid fejlődéséhez képest a gép. De mi van akkor, amikor nincs érzéki csalódás, és tényleg lassú az a fránya masina? Olvasd tovább a folytatást!>>

Szólj hozzá!

Méghogy a számítástechnika szórakoztat!

Vidi Rita 2009.01.20. 18:15

 

Az efféle helyzetek elkerülésére mi alkalmaztunk egy nyomtató specialistát, bár kissé szőrös, és ő sem a nyugodtságáról híres...

Címkék: stressz számítógép probléma számítástechnika nyomtató

Szólj hozzá!

Ha nem működik, az oroszok meg elzárják a gázt

Vidi Rita 2009.01.19. 18:02

Akkor esetleg fűtőanyagnak ideális lehet az aprított számítógép.

 

 

Az tény, hogy mi kíméletesebben járunk el a használhatatlan gépekkel a szervizben:)

Címkék: számítógép szerviz

Szólj hozzá!

Nem való mindenkinek a számítógépes játék

Vidi Rita 2009.01.18. 17:56

Vannak gyenge idegzetűek, akiket érdemes lenne eltiltani a játéktól, tulajdonképpen korosztályra való tekintet nélkül.

 

 

Címkék: játék számítógép strike counter számítógépes

Szólj hozzá!

Így néz ki egy géphackelés

Vidi Rita 2009.01.17. 17:47

Természetesen ezt nem lehet bármelyik géppel megcsinálni, de vajon a Te géped melyik csoportba tartozik?

Védd a gépedet!

Címkék: hack számítógép védelem feltörés

Szólj hozzá!

Így rakják össze az akciós gépeket?

Vidi Rita 2009.01.16. 17:44

Ezért is intek óvatosságra mindenkit, az olcsó, akciós gépekkel kapcsolatban:

80 napos tanfolyam, otthoni felhasználók számára, a profivá válásért

Címkék: számítógép akciós összerakás

Szólj hozzá!

Ingyen számítógép tanfolyam

Vidi Rita 2008.11.16. 11:41

Iratkozz fel!>>

Hogyan váljunk profi felhasználóvá 80 nap alatt?

Címkék: ingyen tanfolyam számítógép

Szólj hozzá!

Vásárlás előtti tanácsok: alaplap

Vidi Rita 2008.11.05. 17:13

Ha van olyan területe a kiskereskedelemnek, ahol a vevő szinte sosem lehet eléggé tájékozott, akkor a számítástecnika AZ a terület.

Indítottam egy sorozatot a vásárlás ELŐTTI tudnivalókról:

Alaplap: vásárlás előtti tanácsok>>

Címkék: vásárlás hardver intel amd processzor videókártya alaplap

Szólj hozzá!

Hardverekről, érthetően, magyarul

Vidi Rita 2008.09.03. 19:06

Kereken egy éve írtam ezt a "leckét" a 80 napos tanfolyamra, hogy minden olvasómnak legyen egy kis alapinformációja a hardverekről. Pont olyan hosszúságúra és mélységűre sikerült, hogy kiválóan megállja a helyét blogbejegyzésként is.

 

Figyelmeztetlek: minden felhasználó, aki kicsit is jobban kiismeri magát a hardverek világában, mint az átlag, az a felhasználó menthetetlenül fejleszteni akarja a gépét is, előbb-utóbb.

 

Figyelmeztetés2: ha még nem ismered a stílusomat, akkor furcsa lehet az olykor "konyahanyelvi" megfogalmazás. Majd megszokod:)

 

Sorra vesszük a számítógépedben található alkatrészeket „kínaiul” is, és érhető, magyar nyelven is.

 

Tisztázzuk először, hogy mik azok a hardverek. (Érdekel angolul? Akkor gyakorold a keresést az interneten, nemsoká úgyis a keresőkről szóló lecke kerül majd sorra! - itt nem, de a tanfolyamon így volt - a szerk.)

 

A hardverek mindazok a kézzel fogható dolgok, amik fizikailag felépítik, alkotják a számítógépet. Minden, ami a számítógép házhoz tartozik.

 

Alaplap, processzor, videókártya, hangkártya, memória, merevlemez-meghajtók (háttértárolók-adattárolók), hajlékonylemez meghajtók, cd-dvd rom, hűtőventillátorok, tápegység, kábelek, stb.

 

Ezek közül melyiket nem érted?

Oké, sorban megyünk:

 

Alaplap: csodás magyar nyelvünk már választ is ad a kérdésre, hiszen az ALAPlap az alapja a PC-knek. Ezen található meg szinte minden más hardver, ez fogja össze, tartja egyben ezeket, és teremti meg az összhangot a többi alkatrész között. Az emberi testhez hasonlítva az alaplap a szív-tüdő-lélek összessége (nem az agy!), és maga a komplett vérkeringés.

Az alaplap fontos jellemzői: chipset, gyártó, alaplapi buszrendszer (ISA, PCI, AGP). Ezek a jellemzők azért fontosak, hogy többek között ezek pontos ismeretével lehet meghatározni a hardverek egymással való kompatibilitását.

Az alaplap mindenféle áramkörökből, és a többi hardver csatlakoztatását segítő aljzatokból áll.

 

Processzor: (CPU: Central Processing Unit) a matematikai műveleteket (számításokat) elvégző, áramkörökből álló alkatrész. Most csak az Intel processzorokkal foglalkozunk kicsit részletesebben: a 70-es évek elején az Intel nevű minicég, több tranzisztort épített egybe, hogy az, egyetlen központi, vezérlő egységet alkosson. Innentől vette kezdetét az a szárnyalás, ami azóta is jellemzi az Intel processzorokat (amiket eleinte még nem Intel Pentium-nak neveztek, ez az elnevezés csak néhány éve került be az informatika világába.)

Az a néhány kis tranzisztor, amivel annak idején kezdett a cég, az mára olyannyira felfejlődött, hogy az újabb generációs processzorokban már többmillió tranzisztor van!

 

A processzorok fő jellemzői az úgynevezett betű- és számjelek és frekvencia mérőszámok. (És még egyéb, varázslatos betűszavak, rövidítések, amihez már mágikus képesség - vagy szakértelem - kell szinte, hogy az ember rögtön értse, hogy mi, mit jelent.)

 

Azt általánosságban elmondhatjuk, hogy annál jobb, minél nagyobbak ezek a számok. (De nem csak ezekre a számokra kell figyelni!)

 

Van ám egy kis gondjuk is a processzoroknak, mégpedig az, hogy a sokmillió másodpercenkénti művelet elvégzése igencsak nagy hőtermeléssel jár, ezért processzor nem létezhet megfelelő hűtés nélkül! Természetesen általában együtt adják a ventillátorral, de akik nagyüzemi módon használják a gépüket, azoknak érdemes komoly, márkás hűtést beszerezni, a megfelelő működés érdekében.

 

Memória: (RAM – Random Access Memory) Most idézek a GIS Figyelő informatikai fogalomtárából (olyan jól megfogalmazták):

 

Félvezető kivitelezésű tárolóeszköz (lapka), mely cellánként bitnyi információ tárolására képes: írható, törölhető, újraírható.
Sokkal gyorsabb mint a mechanikus tárolók, de ellentétben ezekkel, alapkivitelben csak bekapcsolva és rendszeresen frissítve képes információt tárolni.
Ma több száz MB nagyságrendig kapható.

Kivitelezési formái:
DRAM (dinamikus RAM) mely önfrissítő (számítógépek központi, 'operatív' tárainál ma 16...128 MB kivitelben használatos).
SDRAM (szinkron dinamikus RAM) mely a mikroprocesszor ütemével szinkronizálva működik és így annak adatfeldolgozó sebességét növeli.
SRAM (statikus RAM) többnyire kisebb kapacitású, költségesebb, de 'kikapcsolva' is megőrzi az adatokat.

 

 

Azt szokták mondani, hogy minél nagyobb mennyiségű memória van a gépben, annál jobb.

A mai, mostanság vásárolt gépeknél alap kitétel, hogy minimum 512 MB memóriával rendelkezzenek.

 

Most, 2008 nyarán kiegészíteném azzal, hogy új gépekben alapvető az 1 GB memória a Windows XP-hez. Árban is barátságos. Vistához minimum 2 GB memória kell, nincs kompromisszum! Kevesebb memóriával a Vista csak kínlódás...

 

Ha bővíteni szeretnéd a gépedet memória tekintetében, akkor nagyon alaposan járd körbe, hogy milyen kivitelezésű memóriára is van szükséged! Mert láttam már olyan gépet, amibe a gazdája többféle memóriát is beleszuszakolt, de azon persze csodálkozott, hogy a gép miért csak egyetlen egyet ismer fel belőle. (Önjelölt profi volt az illető…)

 

Természetesen gépbővítési szándék esetén kiváló megoldás, ha felkeresed a PC Kommandó boltot, vagy felhívod a 06-209/816-934-es számot. Szívesen segítünk, bármilyen kérdésed van.

 

Fontos tényező még a memória órajele is, de ez már szinte csak a szakembereknek és a fanatikusoknak mond valamit.

 

Ezt a fajta memóriát (RAM) szokták fizikai memóriának is nevezni, mert ezt fizikailag meg lehet fogni, ellentétben a virtuális memóriával, ami a merevlemez egy meghatározott nagyságú, ideiglenes adattárolásra használt része.

 

Gyakran előfordul az, hogy a gyors, egymás után következő különböző műveletek telerakják a saját adataikkal a memóriát, ami még nem gond, mert ez a dolga a memóriának. Viszont a frissítési ideje viszonylag lassú lehet, ahhoz képest, ahogy Te dolgozol, ezért az operációs rendszer elkezdi használni a merevlemezen lévő virtuális memóriát, ami sokkal több időt igényel, és ilyenkor lelassul a gép. A fizikai memóriát ilyenkor ki lehet üríteni azzal, ha újraindítod a gépet. Ebből is látszik, hogy a minél több, jó minőségű memóriával ennek a túlterheltségnek a gyakorisága lecsökkenthető.

 

Merevlemez (Winchester)

A merevlemez (HDD – Hard Disk Drive – merev lemez meghajtó), a számítógépes adatok ún. háttértárolója. Ezen tároljuk az adatainkat. A felhasználók általában 80 GB adattárolásra elegendő winchestert használnak manapság, de már ez is lassan elavultnak számít, ma szinte alap a 120 GB.

Főbb jellemzői: a mérete (tárolókapacitás), a gyártója, tányérforgatási sebesség, csatolófelület fajtája.

A rengeteg, winchesterhez kapcsolódó, de már nem alapinformációkról, számos, korrekt írás található az interneten.

 

Az igazán profik külön hűtést alkalmaznak a winchestereiknél is. Főleg kánikulában hálás dolog lehet! Érdemes jó minőségű, márkás winchestert vásárolni, ezen soha nem érdemes spórolni, mert ezen lesznek a legdrágább kincseid: az adataid. (S betűvel kezdődő és ....ung-ra végződő márkájú winchestert senkinek nem ajánlunk! - A szerk.)

 

Videókártya: az úgynevezett grafikus vezérlőkártya, ez jelenít meg mindent, ami látható a monitoron, sőt, a monitort is vezérli, sőt, némelyik a TV-t is!

Nagyon fontos alkatrész, és nekem nagyon nagy bánatom, hogy mai napig minden gyanútlan vásárlónak nyakába sózzák az igaz, hogy olcsó, de nagyon gagyi, alaplapra integrált videó kártyákat.

 

Tévedés ne essék, vannak kiváló integrált videó kártyák, de azok kiváló Alaplapot feltéleznek. Ha úgy indulsz neki a vásárlásnak, hogy már az Alaplapon is spórolsz, akkor nem lesz sok örömed a gépedben, mert a silány minőségű Alaplapokon silány minőségűek az integrált hardverek is. Sajnos ezek tények.

 

Oké, a ló túloldalára sem kell átesni, vannak olyan videókártyák, amik többszázezer forintos áron szerezhetők be. Persze, ezek nem egyszerű otthoni felhasználóknak készülnek, de azért ebből is látszik, hogy aminek szinte semmi ára nincs (névtelen, integrált, videókártyának látszó tárgy), az nem is ér sokat, sajnos.

 

A videókártya egyik fő jellemzője a márkája (ezen belül bizonyos tipusszámok, ezek jelentik végül is a teljesítményt – csak érteni kell hozzá, hogy melyik mit jelent), és a saját memória mérete (az integráltaknak alig van saját memóriájuk). Internetezésre ajánlott egy olcsó, de nem integrált kártyát vásárolni, de ha a csemete szeretne lövöldözős játékkal nyomulni, akkor készüljünk fel egy eléggé drága verzióra! (Persze nem csak videókártyából, hanem mindenből!)

 

Hangkártya: a hangot vezérlő kártya. Nagyban meghatározza (a hangfallal és erősítővel együtt) a hang minőségét. Túlságosan sok gyártó nincs elterjedve a piacon, tehát nem nehéz választani, árban sem jelent nagy tételt, de ebből sem érdemes integráltat venni (alaplappal együtt), mert nagyobb hangerőnél jól hallhatóan torzul a hang. Változó, hogy a magas vagy a mély, de tapasztalatom szerint semmiféle trükközés nem segít a hangminőség javításában. Ezért szintén különálló, de akár valamilyen olcsóbb hangkártya is megfelelőbb, mint egy integrált vicikvacak.

 

CD-DVD ROM

A különféle lemezeken (nem merevlemez!) tárolt adatok beolvasására alkalmas egységek. Régebben, még a DVD korszak előtt csak CD-ROM létezett, ennél korábban pedig a floppy meghajtó. (Ebből is két fajta, de most azért az őskorig nem mennék vissza a számítógép történelemben.)

Manapság már egyben van az olvasó az íróval, és mint egy korábbi leckében láttuk, az írási, olvasási gyorsaságuk lassan már sztratoszférai magasságokba emelkedik, de ennek nem szabad bedőlni. Mivel ezekben a meghajtókban van jó pár kulcsfontosságú mozgó alkatrész, ezért viszonylag és általánosságban hamarabb tönkremennek minden más alkatrésznél.

Persze vigyázni is lehet rá, nem kell poháralátétnek használni a tálcát. ;-)

 

Hálózati kártya:

Most kivételt teszek, ennél az egy hardvernél „megengedem”, hogy integrált legyen. (De külön hozzácsatlakoztatni is egyszerű.) Feladata, hogy fizikai összeköttetést biztosítson két számítógép, számítógép és internet, számítógép és egyéb adatátviteli vezérlők, elosztók között (modem, router, hub, switch, stb.) között.

 

 

 

Most az alaplapi BIOS-ról lesz szó:

BIOS – Basic Input/Output System (Alapvető bemeneti/kimeneti rendszer)

Hogyan is foglaljam össze érthetően? A BIOS egy alap szoftver, amely legelsőként indul el a számítógép bekapcsolásakor azért, hogy legyen egy összekötő kapocs a szuper hardvereink és a remek operációs rendszerünk között. Egyszerűen megfogalmazva ennyi. De ezen túl, körülbelül szakdolgozatnyi anyagot lehetne összehozni a BIOS-ról, és lehet, hogy akkor még mindig csak általánosságban beszélnék róla. Még annyi lényeges, hogy bizonyos rendszerjellemzőket a BIOS-on belül lehet beállítani, de ezt otthoni felhasználók számára nem javaslom. Nem, akkor sem, ha már csináltál ilyesmit! Ezt bízd a szakemberre!

 

Ha már hardverek, akkor illesztőprogram (driver): most nincs előttem egyetlen lexikon sem, de a nevében benne van a jelentése. Egy hardvernek nem csak fizikailag kell illeszkednie a számítógéphez, hanem szoftveresen is. Mikor még új volt a géped (vagy esetleg most új), akkor az operációs rendszer telepítésekor, a Windows installálása után, minden kulcsfontosságú hardvert külön driverrel (illesztő programmal) kell felismertetni a rendszerrel (nem mindig, mert előfordulhat, hogy a Windows-od már okos, és felismeri az egyes hardvereket), csupán csak azért, hogy minden tökéletesen működjön. Néha előfordul olyan probléma, hogy egyszerűen elszáll az egyik driver, és az eszköz nem működik megfelelően. (Ismerős?) Ilyenkor új illesztőprogram segít. (Vagy a régi újrainstallálása.)

 

Nem beszéltem még az egyéb, házban található dolgokról, mint például kábelek, ventillátorok, és maga a tápegység, USB portok. Bár a tápra illik odafigyelni, mert néha a gép élete múlhat rajta, de most kábelekkel és csatlakozó házakkal nem foglak fárasztani.

 

Utolsó gondolatként: nagyanyám legendásan híres volt a tisztaságszeretetéről, és biztosan nagyon örülne, ha látná, hogy most arról írok, hogy a tisztaság fél egészség. Számítógépeknél is. Nagyon óvatosan, körültekintően, ha úgy érzed, hogy van hozzá tehetséged, néha takarítsd ki belülről a házat. De inkább bízd profira, egy alapos, hardveres-szoftveres karbantartás keretében! (Ez volt a reklám helye újfent:))

 

Kérdésem: mennyire volt érthető és hasznos? Melyik téma érdekel mélyebben?

 

Címkék: hardver alapfogalmak érthetően

5 komment · 1 trackback

Új árlista - letölthető

Vidi Rita 2008.08.30. 10:23

Meg sem tudnám számolni, hányan kérték, hogy legyen letölthető árlistánk.

Természetesen szeretünk a kéréseknek eleget tenni, tehát íme, kattints rá:

 

PC Kommandó Árlista

(.xls, Excel fájl, letölthető, OpenOffice is meg tudja nyitni)

Az árlistával és a benne található termékekkel kapcsolatban további kérdéseket ide a kommentek közé, vagy a 06-209-816-934-es számon várunk (Laci közvetlen mobilja).

Szép hétvégét!

 

Címkék: pc kommandó árlista

Szólj hozzá!

A lerágott csont szindróma a számítógép felhasználásban

Vidi Rita 2008.08.14. 08:00

 

Te hányszor hallottad már, hogy a felhasználó a leggyengébb láncszem a számítástechnikában?

 

Írtam erről egy bejegyzést a Vírus Kommandó Blog-on, nézd meg kérlek, hátha egyezik a véleményünk!

Címkék: oktatás felhasználó

Szólj hozzá!

Hogyan kedveskedjünk a számítógépünknek nyáron?

Vidi Rita 2008.07.04. 14:29

Néhány gyors és rövid tipp, mire kell odafigyelnie egy hobbifelhasználónak nyáron.

Ilyenkor vagy a kánikula tombol, vagy egy brutális vihar, úgyhogy nem árt az elővigyázatosság.

Mire kell oda figyelni nagy melegben?

Nyáron a gépnek ugyanúgy melege van, mint nekünk (nyugalom, nem akarom emberi vonásokkal felruházni).

Eleve egy melegedő szerkezet, ha a külső hőmérséklet drasztikusan nő, akkor a belső hőmérséklet szinten tartásához kell némi plusz energia.

Ez a ventillátorokra ró fokozott terhet, ezért nem árt meggyőződni arról, hogy egyáltalán jól működnek-e a hűtőberendezések.

Ha zörög, búg a gépházban valami, akkor az hamarosan bekövetkező meghibásodásra utalhat, tehát nem érdemes halogatni a szakemberrel való konzultációt. Egy ventillátor párszáz forintos kategóriát képvisel, viszont, ha tönkremegy, nem működik, akkor sokkal rosszabbul lehet járni, mivel adatok is odaveszhetnek ennek következtében (aki ismer, az tudja, hogy nálam az adatvesztés a neuralgikus pont, mindig mindenkit ettől akarok megvédeni:))

Ja, most kapcsolok, rövid, gyors tippeket ígértem:

 • Biztosíts megfelelő szellőzést a gép számára, ne szorítsd be szűk, levegőtlen helye.
 • Lehetőleg ne a földön legyen a ház, hanem legalább fél méter magasságban.
 • A ventillátor tisztasága is sarkalatos pont, nem csak a hangja, vagy a mérete. Legyen tiszta, ne legyen poros!
 • Nagy melegben ne hajszold túl a géped, tarts picivel több szünetet, mint szoktál, néha le is kapcsolhatod...:)
 • Passzív hűtésnél még jobban oda kell figyelni (ez amúgy is problémásabb lehet bizonyos esetekben), nem árt rásegíteni egy-egy ventivel.

Összegezve: ne hagyd, hogy melege legyen a gépednek, mert különben fagyni fog...:)

Oké, ennyit a melegről.
De van itt nekünk még egy kis problémánk: a nyári, eszközökben manapság nem válogató viharok.

Mire kell odafigyelni vihar esetén? (Az alábbi szöveget már megjelentettem tavaly a Vírus Kommandó Blogon, még jó, hogy magamtól tetszés szerint idézhetek:))
Tegnap este a híradó ezzel kezdett, hogy „A vihar elérte Magyarországot!”.Kinéztem az ablakon, dörgött, villámlott, a kerti pavilont a földre fektette a szél, és én közben arra gondoltam, hogy köszi, legközelebb mondjatok már valami olyasmit, amit nem tudok!

(Személyes megjegyzés: borzasztóan unom már a katasztrófa-médiumokat. Soha nem mondják azt, hogy „Ha már a hajadat lengeti a szél, akkor ne állj fa alá!” vagy, hogy: „50 centis vízben ne hajts autóval 5 km/h-nál többel, mert tutira beáznak a hengerek!”. Mindig csak az: ennyien megsérültek, annyian beáztak, ekkora a kár, akkora a haszon (a biztosítók haszna) a téma, vagyis utólag sopánkodnak.)

Tudnék mesélni kólában úszó számítógépekről, feszültség ingadozástól elszállt tápokról és alaplapokról, de inkább hagyjuk a horrort, következzen néhány gyakorlati jó tanács:

- Ha közeledik a vihar, kapcsold ki a géped!

- Húzd ki a konnektorból is!

- A monitort is, és minden árammal működő részt áramtalaníts!

- Olvass egy könyvet vagy aludj egy jót!

Nem kell megvárni, míg a füled mellett csapkod be a villám, mert akkor már késő lesz!

Arról meg vagyok győződve, hogy (bár régen, gyerekkoromban is voltak ilyesfajta viharok, és akkor még szó sem volt globális felmelegedésről, meg ózonlyukról) a viharok mostanság mindig a tegnapihoz hasonlóak lesznek: felhőszakadás, sokezer villám/vihar, úgyhogy jobb vigyázni.

Ha a meteorológusok előre jelzik a felhőszakadást úgy 6 órán belüli időintervallumra, akkor már nem érdemes belebonyolódni egy LAN-partyba.

Na, ennyi lett volna a javaslatom mára.

 

Mára meg végképp ennyi:)

Kellemes nyarat! (Azért ne menj messzire, mi egész nyáron nyitva leszünk!)

Címkék: vihar számítógép kánikula

1 komment · 1 trackback

A GYORS számítógépek 7 titka - letölthető a tanulmány

Vidi Rita 2008.05.25. 15:15

Most jelent meg a Kisbíró májusi száma – még éppen időben -, és ebben is szerepel a hirdetésünk

A GYORS számítógépek 7 titka” címmel, melynek alcíme: Ebből két titok még a tapasztalt felhasználóknak is meglepetést fog okozni.Ez a 7 titok tanulmány nem más, mint egy kis újság. Egy ingyenes tanulmány azoknak, akiknek VAN, VOLT vagy LESZ számítógépük és végre szeretnék az igazságot tudni.


10 oldalas leleplező írás a számítástechnikának arról az oldaláról, amiről már réges-régen tudnod kellene.


Ha nincs időd a boltban elkérni, akkor egy egyszerű e-mail regisztrációt követően letöltheted az oldalunkról a tanulmányt, .pdf formátumban. Ez a digitális verzió teljes egészében megegyezik a papír alapúval (ezt kapta meg a nyomda is), tehát semmiféle hátrány nem származik abból, hogy nem újság formában olvasod, hanem a gépeden!


Ide kattints a regisztrációért, és a GYORS számítógépek 7 titkának megismeréséért.>>Mert ugyan ki szeretne magának lassú gépet?;)


Boldog gyereknapot mindenkinek!


Rita

Címkék: 7 titok gyors számítógép ingyenes tanulmány

6 komment

Boldog Vásárló Garancia

Vidi Rita 2008.05.21. 12:12


(Kulisszatitok: ez a cikk körülbelül két hete készen áll arra, hogy feltöltsem a blogra. De, mint minden nagy horderejű döntés, ez is egy kis félelemmel tölti el a döntés meghozóját. Na, azért rettegésről szó sem volt, de vártunk egy kedvező pillanatot, ha úgy tetszik, egy égi jelet. Ma megkaptuk!)


Ha létezik rizikós termékcsoport, a vásárló oldaláról nézve, akkor a számítástechnikai termékek pont abba tartoznak.

Elég elnézni egy számot, vagy egy betűt, vagy egy formát, és máris kész a baj: utólag derül ki, hogy „Anyám, én nem ilyen lovat akartam!”


Ilyen esetekben a felelősség a vevőé, de a kereskedelem sok területén az eladók maximálisan toleránsak (Például: próbáltál már gyerek ruhát venni? Szinte mindig megengedik, hogy otthon felpróbálás után visszavidd, ha kiderül, hogy mégsem jó a csemetére.)


Fokozott a rossz választás esélye a számítástechnikában. Az is előfordulhat, hogy napokkal, hetekkel később derült ki, hogy „mellényúltál”.


Ha egy vevő fején, csak egy pillanatra is átsuhan a „mellényúlás” gondolata, akkor elég kicsire redukálódik a Boldog Vásárló állapot elérése.


Két lehetőség van, ha rosszul választasz:

 1. „Ezt buktad!” (Ugye milyen rosszul hangzik? Pedig ez szokott a tipikus eset lenni... Ilyenkor a legboldogtalanabb a vásárló.) VAGY:


 2. Abban az esetben, ha nálunk vásárolsz, akkor (most figyelj, és kapaszkodj!) 30 napig meggondolhatod magad! Vagyis 30 napig van időd rájönni, hogy jól döntöttél-e. Legyen szó akár komplett gépről, akár egy darab CD lemezről. A lényeg, hogy a felelősséget átvállaljuk Tőled! Ez nálunk a Boldog Vásárló Garancia. (Nézz csak fel a blog jelmondatára: Felesküdtünk a gyors számítógépekre és a BOLDOG felhasználókra! Na, kezd már körvonalazódni?)


Tadaaaaam!


És, hogy mi adta az apropót, hogy ezt éppen ma jelentem be?


Csupán csak az, hogy egy másik számítástechnikai boltban egy vevő véletlenül DDR2-es RAM-ot vett, de otthon rájött, hogy DDR1-est kellett volna. Még aznap visszavitte a boltba, ahol vette, de nem segítettek rajta. Nem cserélték be, nem adták vissza a pénzt, nem szereztek neki megfelelő memóriát.

Hozzánk fordult segítségért, és Laci örömmel segített neki.


Szeretném, ha tudnád, hogy nálunk nem fordulhat elő Veled, hogy egy rossz választás után cserben maradsz. Sőt, ha lehet, megelőzzük a rossz választás lehetőségét is, a megfelelő tájékoztatással.


Ha mégis probléma lépne fel a választással, akkor visszafizetjük a pénzed, 30 napon belül mert szeretnénk, ha Boldog Vásárló lennél!

Boldog vásárlást kívánunk a PC Kommandónál!
Rita és Laci


Ui.: A jogszabály csak három napot ír elő a termékek azonnali cseréjére, a pénz visszafizetését meg csak abban az esetben írja elő, ha hosszas vizsgálódás során, szakértők derítik ki, hogy valóban hibás a termék. A rossz választástól lényegében csak 3 napod van elállni, más boltok esetében de pénzt akkor sem kapsz vissza!.

Hát nem sokkal kellemesebb olyan helyen vásárolni, ahol ennyire odafigyelnek a vásárló elégedettségére?:)


Ui2.: Két feltétele van a Boldog Vásárló garancia érvényesítésének: a blokk/számla és az eredeti doboz (ha dobozos a termék) megléte. Mindig tedd el a blokkot és a dobozt, ha nálunk vásárolsz!


Ui3.: Hamarosan új szolgáltatást vezetünk be, és egyben bővül is a létszám. Nagyon izgalmas időszak előtt állunk, Neked szólok először, feltéve, ha fel vagy iratkozva a blogértesítőre... (Jobb oldalt fenn a blog leírásában megtalálod a linket!)Címkék: garancia vásárló boldog pc kommandó

7 komment

Számítógép kontra gépjármű - viccek

Vidi Rita 2008.05.13. 15:57

Laci most találta ezeket a vicceket a vicclap.hu oldalon!
Nagyon tanulságos:)


A General Motorsnak nincs segélyhívó vonala, mert akik autót vesznek, előbb vezetni is megtanulnak, nem úgy, mint a számítógép vásárlók a gépet használni.
Képzeljük el, mi lenne, ha az emberek úgy vásárolnának autót, ahogy számítógépet.

- General Motors segélyvonal, miben segíthetek?
- Jó napot! Beültem az új autómba, becsuktam az ajtót, és semmi nem történt!
- Betette az indítókulcsot a nyílásba, és elfordította?
- Mi az az indítókulcs?
- Az rákapcsolja az akkumulátort az önindítóra, ami pedig beindítja a motort.
- Indítókulcs, önindító, akkumulátor, motor...? Hogy is tudnék én ennyi mindent megjegyezni ahhoz, hogy elindítsam az autómat?
.......................................................................................................................

- General Motors segélyvonal, miben segíthetek?
- Jó napot kívánok! Az új autóm kb. egy hétig jól működött, és most nem akar elindulni.
- Nem ürült ki az üzemanyagtartálya?
- Honnan tudjam?
- Ott elöl van egy kis műszer, amin láthat egy E és egy F betűt. Melyik betűre mutat a nyíl?
- Látok egy E betűt, de sehol az F!
- Pedig a bal oldalon kell lennie az E-nek, és tőle jobbra az F-nek.
- Az E után egy V van.
- Biztos ebben?
- Igen, a következő betűk vannak egymás után: C, aztán H, aztán E, aztán V, majd R, O, L...
- Nem, nem uram! Az az autó eleje, amit néz. Üljön be a kormánykerék mögé, és ott ön előtt a műszerfalon van az üzemanyagszint-jelző műszer, amiről beszéltem.
- A kormánykerék? Az a kerek, amin van a duda?
- Igen, többek között.
- Lássuk csak..., a nyíl az E betűre mutat. Ez mit jelent?
- Ez azt jelenti, hogy el kell mennie egy benzinkútra, és benzint venni. Ezt egyedüli is feltöltheti, vagy kérhet a benzinkutastól segítséget.
- Micsoda? Négymilliómba került a kocsi, és azt mondja, hogy még vásárolnom kell hozzá valamit? Én olyan autót kértem, amiben minden benne van!
...................................................................................................................................

- General Motors segélyvonal, miben segíthetek?
- A maguk autója szar!
- Mi a probléma vele?
- Összetört, vagyis elromlott.
- Mit csinált az autóval?
- Gyorsabban akartam menni, hát benyomtam a pedált, egészen tövig. Jól is ment egy darabig a kocsi, de aztán hirtelen összetört. Most el se indul.
- Sajnálom, uram, de ez már az ön felelőssége, ha összetöri az autót.
- Összetörtem? Én csak azt csináltam, ami a kezelési utasításban van: "Tegye a váltót négyesbe, és nyomja a gázpedált." Erre összetört.
- Biztos, hogy mindent elolvasott a kezelési utasításból, kérem?
- Hát persze!
- És a fékpedált használta?
- Az meg mi?
- Ott van a 14. oldalon. Nyomja meg a fékpedált, ha lassítani akar. Ezzel el lehet kerülni a baleseteket. Ezt is olvasta?
- Nos, nézze, én nem érek rá egész nap ezt a vastag füzetet olvasgatni!
- Természetesen, uram. És mit vár tőlünk, miben segítsünk önnek?- Küldjenek egy másik autót, a legújabb szériából, olyat ami gyorsan megy és nem törik össze!
....................................................................................................................................

- General Motors segélyvonal, miben segíthetek?
- Üdvözlöm! Nemrég vettem meg az első autómat. Azért az önök autóját választottam, mert van benne automata váltó, szervokormány, szervofék, elektromos ablakemelő, központi zár...
- Köszönjük, hogy ezt választotta. És miben tudok segíteni önnek?
- Azt szeretném kérdezni, hogy hogy kell használni.
- Ön tud vezetni?
- Hogy mit?
- Autót vezetni.
- Ja, én nem vagyok egy műszaki ember. Én csak el akarok jutni egyik helyről a másikra.

.............................
A vicclap.hu oldalra nono küldte be ezeket a vicceket, a mai napon.

Címkék: vicc számítógép

Szólj hozzá!

Mutatok egy képet

Vidi Rita 2008.05.05. 15:41

Ez a kép a bolt egy sarkát ábrázolja, ahova beraktunk egy jobbféle gépet (Állj! Ez nem eladó! Maximum egy nagyon hasonlót kérhetsz, de ezt nem!), amibe beújítottunk egy nagyon jó féle videókártyát.

Mindezt azért, hogy ha játékgép vásárláson töröd a fejed, akkor megnézhesd, sőt, kipróbálhasd, milyen az, mikor egy új játék elvarázsol!

Röviden megfogalmazva: bejössz a boltba (PC Kommandó Számítástechnikai Bolt és Szerviz, Kartal Baross út 133.), leülsz a gép elé, és játszol, játszol, játszol.

Figyelem, ez a kipróbálási lehetőség ingyenes, és akár korlátlan is lehet, amíg nem jön egy új érdeklődő... Természetesen minden nap nyitástól-zárásig játszhatsz!

Íme a mi kis játéksarkunk:

Felhívnám a figyelmed az egérpadra. Kifejezetten gamereknek első osztályú befektetés.

Jelenleg a Company Of Heroes (18+), a Gears Of War (18+), és a Colin McRae Dirt (12+) van fenn a gépen, ezekkel lehet tesztelni.

Játéksarok a PC Kommandónál

Szeretettel várunk!

Címkék: játékgép pc kommandó bolt

5 komment

Azok a fránya gondok

Vidi Rita 2008.04.27. 15:53

avagy Te hogyan bánsz a számítógépeddel?


Minap olvastam egy cikket (bocsi, de már nem tudom hol), hogy extrém stresszhelyzetet jelent a felhasználók életében, mikor elromlik a számítógépük, illetve, mikor elkezdődnek halmozódni a problémák.


Naná, hogy stresszhelyzet, hiszen a számítógép, azon túl, hogy könnyíti és élvezetesebbé teheti a munkánkat, nagyon gyakran hosszú távú élményforrás is.


 • Élmény az, mikor megtalálunk egy réges-régi gyerekkori barátot a neten.

 • Élmény az, mikor hozzánk hasonló érdeklődési körű emberek tömegét találjuk meg valamelyik fórumon, és végre megértő fülekre (szemekre) találunk.

 • Élmény az, mikor egy régi, elfeledett könyvet megtalálunk e-könyv formában, és egy kattintással letölthetővé válik.

 • Élmény az, mikor a nagymama isteni sütijének receptjét, amit sajnos már nem tud megosztani velünk, picit módosított formában ugyan, de megtaláljuk egy receptoldalon.

 • Élmény az, mikor az eddig két hétig tartó munkánkat és a hosszas utánajárást néhány e-maillel letudhatjuk.

 • Élmény uralni a gépet, érezni azt, hogy mi irányítunk egy ilyen titokzatos, néha felfoghatatlan, virtuális világot.


Mindez addig tart, míg nincsenek problémák.

De problémák azok előbb utóbb akadnak, sőt a számítógépes problémák, a legalapvetőbb természeti törvényeknek ellentmondva, nem számban szaporodnak, hanem súlyosságban!


A problémáknak rengeteg típusa lehet, de az alább felsorolt három a legidegesítőbb:


 1. Hardveres meghibásodás – vagyis, amikor az alkatrészekkel, alkotó elemekkel van a gond.

 2. Szoftveres meghibásodás – mivel az operációs rendszer egyben a hardvereket is irányítja, plusz ugye ott vannak még az oprendszeren kívül a különböző alkalmazások, nos, az ezekből fakadó gondok nagyon gyakran súlyos kimenetelhez vezetnek.

 3. Vírusok.


Említhetném még a fizikai károsodást, a külső behatásokkal kapcsolatos gondokat, az internet szolgáltatással kapcsolatos problémákat, és a hozzá nem értésből fakadó eseteket.


A számítógépes vírusokról most nem beszélek külön, javaslom megtekintésre a http://www.viruskommando.hu és a http://www.viruskommando.freeblog.hu oldalainkat, ezek kimondottan a vírusok elleni harcot segítik, a felhasználók, vagyis a TE nyelvezetedre lefordítva.

14 hónapja kezdtük ezt a munkát a neten, azóta létrejött "néhány" blogbejegyzés, (kb. 112) úgyhogy olvashatsz bátran, mert van mit!


Beszélgessünk kicsit a szoftveres és a hardveres problémákról.


A „Ha valami el tud romolni, akkor az el is romlik” Murphy törvény halmozottan igaz a számítástechnikára. Ugyanis még az is előfordulhat, hogy az is elromlik, ami elméletileg nem is tud elromlani.


Például egy szoftver. Mi tud elromlani egy képszerkesztő programon például?

Ó, hát elég sok minden!


 1. Elállítasz valamit véletlenül

 2. letörölsz valamit véletlenül

 3. áthelyezel valamit véletlenül

 4. stb. (Ezt egy másik bejegyzésben alaposan kivesézzük hamarosan.)


A hardveres meghibásodásokra nagy arányban nincs ráhatásod, de sok gondot és bajt megelőzhetsz!

Nekem kimondottan mániám a megelőzés, hamarosan Neked is az lesz, majd meglátod!


Hogyan lehet megelőzni hardveres meghibásodásokat?

 • Hűtés! A processzor, a winhester, az erős vezérlőkártyák hajlamosak melegedni. Természetesen a gyártók alapvetően gondoskodnak a hűtésről, ami egy sima Windowsos ide-oda kattintásnál még ér is valamit. Nade, amint videót kezdesz lejátszani, netán játszani akarsz, azonnal többet akar a kicsike, ugyanis úúúúúgy be tudnak melegedni az alkatrészek, hogy egy kisebb szobát be is fűtenek! Ha nem megfelelő a hűtés – a gyári nagyon gyakran nem elég sajnos -, akkor a kulcsfontosságú alkatrészek vagy félgőzzel dolgoznak, vagy egyszerűen leégnek...

 • Táp kapacitás! A legalacsonyabb tápkapacitás éppen hogy csak arra elég, hogy beindítsd a géped, és jószerivel csak integrált alkotórészeket bír el. Vagyis, amint játékra, komolyabb szerkesztő programokra vágyakozol, első, amit nagyobbra kell cserélni, az a táp. Ugyanis a tápot nem tudod túlterhelni, ha több watt, nagyobb teljesítmény szükséges a géped számára, akkor egy gyenge táp vagy lekapcsol, vagy néhány alkatrész egyszerűen nem működik és kész. Sima internetezős gépekbe, nagyszülőknek, jó a 350W-os táp is, de nagy játékosok akár még a 600 wattosra is benevezhetnek. (Árban pár ezer forint a különbség, de a nyugalom, amit ezzel nyersz, megfizethetetlen.)

 • Környezet! A gépnek megfelelő hőmérsékletet és megfelelő szellőzést kell biztosítani. Például nem szerencsés nap mint nap a mínusz 20 fokról felfűteni a szobáz plusz 20 fokra, mert a nagy hőingadozást némely alkotórészek (például merevlemezek) nem igazán tolerálják. Ha a gép be van szorítva az asztal és a szoba sarka közé, akkor nincs biztosítva a megfelelő szellőzés, amit a „Hűtés!” pontban leírtak tükrében mindent jelent, csak hasznot nem...

 • Elemi kár! Itt leginkább a viharkárra térnék ki: eszméletlen, hogy mennyire nincsenek tudatában a felhasználók, hogy amikor villámlik, akkor nem csak ki kell kapcsolni a gépet, hanem még a falból is ki kell húzni. Ha épp nem vagy otthon, akkor rezeg a léc, hogy mire hazaérsz, villám csapott lesz a géped, tehát viharos időszakokban nyugodtan húzd ki a falból, mielőtt munkába indulsz! Egy mozdulat, és biztos lehetsz benne, hogy épek maradnak az alkatrészeid. Tudom, könnyű abban bízni, hogy „Ide nem vág a villám!”, de vág! (Évtizedek óta dollármilliókat költenek a villámok kifürkészésére, és nem haladnak vele sehova. Úgyhogy Te ne bízz a „tegnap se jött semmi ebben a kereszteződésben” elvben!)

 • Tisztaság! Ahol ventilátor van, ott a por is mozog... A legtisztább háztartásban is koszolódik a számítógép belseje, tehát ebben semmi ciki nincs! (Sőt, egy háztartás attól is lehet látszólag pormentes, mert a gép beszippantja a koszt. De ez csak az én saját elméletem:))


Most abbahagyom, mert már ez is elég információ ahhoz, hogy elgondolkozz azon, vajon a Te gépeddel hogyan bánik a gazdája...

Hamarosan sorra veszünk majd néhány könnyen javítható hibát is, amit saját kezűleg kiküszöbölhetsz otthon is.


Ha közben olyan problémád akadna, amire nem találod a megoldást, illetve meghaladja a képességeidet, akkor Laci szeretettel vár a PC Kommandó Bolt és Szervizben (Baross út 133.)!

(Tóth László 06209/816-934)

Címkék: problémák számítógép felhasználó

Szólj hozzá!

Miért halmozottan káros a számítógépes játék a gyerekek számára?

Vidi Rita 2008.04.16. 09:56

A kérdés pontosabban: mitől lehet halmozottan káros a számítógépes játék....?


Mielőtt belecsapnék az internetezés veszélyeinek témájába, kicsit visszakanyarodom a tegnapelőtti bejegyzéshez, ugyanis kimaradt egy fontos tény az írásomból.


Bár sokak számára tudat alatt ismerős lehet a következő gondolatsor, de szerintem soha nem árt az ilyen tudat alatt megbúvó nagy igazságokat tudati szintre emelni.

Lássuk csak, hogy lényegében miért veszélyesek a gyerekek számára a számítógépes játékok?

Figyelem, nagyon fontos mondat következik:


Mert beleélik magukat.


Egy az egyben átélik, szinte a saját bőrükön érzik a játék minden pillanatát, és mikor felállnak a gép elől, akkor ez a virtuális világ nem szűnik meg létezni. Látják, érzik, álmodnak róla, benne élnek.


Ezért kell nagyon megválogatni, hogy mivel játszhat a gyerek, hiszen az nem életszerű, hogy a SuperMarió figurájába beleélve magukat, aranypénzek után ugrálnak fel 15 méter magasba.


De az már sokkal életszerűbb, hogy egy First Person Shooter (tipikusan a lövöldözős játékok) játék szereplőjének képzeli magát a gyerek, és nem bír kikapcsolni a játékból, még akkor sem, mikor épp iskolában van, vagy kinn futkározik az udvaron.


Másik nagy veszély szintén a gyerekek agyműködéséből adódik: az új játékok olyan tökéletesen vannak már megjelenítve, hogy a felnőtteket is el tudják kápráztatni, viszont a gyerekek agya a vizuális mondanivaló iránt sokkal fogékonyabb, érzékenyebb, ezért a nagyon élethű megjelenítés duplán hat rájuk.


Tehát az lenne az üdvözítő, ha a saját korosztályuknak való játékoknál maradnának, azok nem véletlenül néznek ki úgy ahogy...


Ha nem vagy jártas a számítástechnika terén, akkor is egy pillantással fel tudod mérni, hogy mi gyerekjáték és mi nem: ha nagyon élethű, akkor tuti, hogy felnőtteknek való. Ha rajzfilmszerűek a figurák, vagy kicsit régimódiak, akkor valószínűleg gyerekjáték.


Még egy adalék: a hangzás.

Vannak olyan játékok, amik hangjától még a felnőttek is összecsinálják magukat, hát akkor gondolj bele, milyen rémületes lehet az egy-egy szituáció a gyerek számára!


Ebben az egész témában az a kellemetlen, hogy amikor már későn kapcsol a szülő, és letiltja a gyereket a káros játékról, akkor azzal nincs megoldva semmi. Ugyanis rengeteg élmény feldolgozatlan marad a csemetében, és az még csak rátesz egy lapáttal a negatívumokra.

Tehát, ha már azt veszed észre, hogy gyermeked nagyban űzi a nem neki való játékokat, akkor érdemes körültekintően eljárni. Mert kínzó kérdések maradhatnak benne, amikre választ kell találni.


Ezért sokkal egyszerűbb előre odafigyelni, és megelőzni ezt az egész hercehurcát.


Ui.: A következő bejegyzés már tényleg az internetezésről fog szólni. Szegény gyerekekre, rájár a rúd rendesen... Még jó, hogy ritkán olvasnak blogokat, mert most biztosan nagyon utálnának ezek miatt a témák miatt.

Címkék: játék gyerek számítógép számítógépes

2 komment

Mit szabad és mit nem a gyerekeknek?

Vidi Rita 2008.04.14. 19:30

Avagy a húzd meg, ereszd meg játék

A kartalvelemeny.eoldal.hu fórumon született utóbbi hozzászólásokról jutott eszembe, hogy itt van az ideje kicsit beszélni a gyerekek és a számítógép viszonyáról.


Tudom, nagyon kényes, és szerteágazó téma, de szinte minden család életében jelen van, ezért azt nem tehetjük meg, hogy nem beszélünk róla.


Az említett fórumon (kartalvelemeny.eoldal.hu), mostanában kimondottan a gyerekekkel-kamaszokkal kapcsolatos nevelési problémák kapcsán merült fel a téma, és úgy vettem észre, hogy a felnőttek többsége alapból azt gondolja, hogy ha számítógép és gyerek kerül össze, akkor abból csak rossz sülhet ki.


Ugyanis:

 1. Az helyett, hogy kinn rohangászna, a gyerek a gép előtt görnyed.

 2. Ki tudja, milyen tartalmakat néz, tölt le.

 3. Senki nem tudja, mivel játszik.

 4. Kideríthetetlen, hogy kikkel beszél, kik vannak rá hatással.


Van ám egy jó hírem!

Az a szülő, aki akár csak egy pillanatig is elkezd aggódni, az a szülő máris kezébe veheti az irányítást!


Nem akarok nevelési tippeket adni, mert az mindenkinek a saját feladata, saját hatásköre, de néhány dologra rá tudok világítani.


Például kezdjük ott, hogy akik zsigerből elutasítják a gyerek számítógépezését, azoknak halvány fogalmuk sincs arról, hogy ezzel többszörös hátrányba kerülhet a gyerek, a többi gyerekhez képest.


Ha jól tudom, egy felmérés alapján kiderült, hogy Kartalon igencsak magas a saját számítógéppel rendelkező gyerekek aránya, jóval magasabb, mint az országos átlag.


Ha eltiltjuk a gyereket, akkor kilóg a többiek közül! Márpedig gyerekként még fontosabb, mint felnőttként, hogy valahová tartozónak érezze magát a csemete.


Másik fontos szempont, hogy a számítógépezés hihetetlen módon fejleszti a szem-kéz koordinációt és az agyműködést is. (Ez utóbbit bizonyos feltételek között, majd erről még írok.)


Tehát, ha le van tiltva a gépről, akkor akár még ki is közösíthetik, hiszen nem lesz közös témája a többiekkel, másrészt pedig még ügyességben is lemaradhat. (Ez egyébként a szubjektív megítélésem, úgy 24 év tapasztalatára alapozva.)


Bizonyos feltételekkel, szabályozással nyugodtan gépezhet a gyerek. Tisztában vagyok vele, hogy azok a szülők, akiknek a gyerekük különösen tehetséges a számítógépezéshez, és főként azok, akiknek a csemetéje informatika tagozatra jár, azok osztják a véleményemet.


De lépjünk tovább, mert a gép tartogathat akár valós veszélyeket is!

Például tény és való, hogy órákon át egy helyben ülni nem éppen kellemes, sőt káros is lehet.

Ezért meg kell próbálni úgy alakítani a számítógépezési szokásokat, hogy maximum háromnegyed óránként (pont, mint a suliban) mindenképpen álljon fel a csemete a gép elől.

Fusson egy kört, egyen, igyon, menjen kapálni a nagymamával, vagy bármi, de álljon fel, és ne üljön. Figyelem: a tévé elé átülni nem elég...


Ez a szabály a szülőkre/felnőttekre is kellene, hogy vonatkozzon, mert megspórolhatunk magunknak egy csomó problémát (derékfájás, hátfájás, fejfájás, szem fáradása). Nem véletlenül létezik a számítógépes munkavégzés káros egészségügyi hatásai miatt törvényi szabályozás a rendszeres szünetek megtartásáról. (Óránként 10 percre fel kell állni a gép elől.)


Tételezzük fel, hogy akikről eddig szó volt, azok a gyerekek csak Pasziánszoztak...

Ugyanis a legalapvetőbb programokba/alkalmazásokba is bele lehet úgy feledkezni, hogy azt sem tudjuk, fiúk vagyunk-e, vagy lányok.


Lépjünk szintet: jöjjenek a sorban azok a gyerekek, akik már nem elégszenek meg a Windows beépített játékaival, ők bizony valami sokkal ütősebbre, látványosabbra, varázslatosabbra vágynak!


Tapasztalatom szerint a szülő ezen a ponton kap először a szívéhez. Eddig a pillanatig a büszkeség öntötte el szívünket, ha a gép előtt ülő okos gyermekünkre néztünk, de most, hogy már kimondhatatlan nevű, és számunkra teljességgel ismeretlen játékok után vágyakozik (mert a barátnak/barátnőnek természetesen már van), most már összeszalad a szemöldökünk.


Mire kell ilyenkor figyelni?
Lehet, hogy furán fog hangozni, de ez a legegyszerűbb dolog az egész témakörrel kapcsolatban.

Ugyanis a játékgyártó cégek, minden játékhoz korhatárt is rendelnek, (amihez nincs, azt bárki játszhatja), tehát, ha van egy 12 éves fiam, akkor evidens (ugye evidens?), hogy nem játszhat 18 éven felülieknek ajánlott játékkal!


Ennyire egyszerű. (Tudom, csak annak hangzik, de muszáj egyezkedni a gyerekkel. Hadd játsszon korban hozzá illő játékokkal szabadon – az időkorlátok betartásával – és cserébe megóvhatod őt a számára káros tartalommal és látvánnyal bíró szoftverektől. A biznisz az biznisz:))


Kiegészítő módszer: mutass példát! Ne tarts otthon korhatáros programokat, anyagokat. Hidd el, a netről beszerezni nem olyan egyszerű, hogy a gyerek bárhonnan letölthetné, de ha mégis, ezt könnyedén tudod ellenőrizni. Természetesen csak akkor, ha hozzáférsz az adatokhoz. Ugye hozzáférsz?


Foglaljuk össze, amiről eddig volt szó:

 • Ha a gyerek számítógépezni akar, akkor tudnia kell arról, hogy veszélyek fenyegetik

 • A számítógép előtt töltött időt szabályozni kell

 • Csak olyan szoftvereket használhat, amik neki valók

 • A gépe fölött a szülőnek mindenképpen felügyeletet kell gyakorolnia. (Nem kémkedni, hanem felügyelni. Erről is írok majd bővebben.)


Holnap az internet veszélyeiről lesz szó, és arról, hogyan védekezhetsz, és hogyan védheted a gyereket. Húzós téma, és kevés jó hírem lesz, de azért lesz!

Címkék: játék gyerek számítógép

8 komment · 1 trackback

9 tünet, ami arra utal, hogy lassú a géped...

Vidi Rita 2008.04.13. 12:21

Avagy, milyen tünetek alapján kezdj el gyanakodni arra, hogy a géped kissé lassú...


(Az alább olvasható írás teljes egészében az agyam szüleménye, ha mégis magadra ismernél, az csakis a véletlen, netán a számítógéped műve!)


 1. tünet: Mire beboot-ol a gép, addigra kihűl, sőt szinte megdermed a tűzforró kávéd/teád/kakaód/lábvized.

 2. tünet: Mire betöltődik az Asztal, a feleséged, aki még a boot-képernyő alatt tájékoztatott, hogy kisbabátok lesz, megkopogtatja a vállad, hogy „Édesem, megyünk szülni!”

 3. tünet: Mire nagy nehezen előkúszik a Start menü, a Start gombra való kattintás után, a frissen született kisbabád már körülötted szaladgál.

 4. tünet: Mire csigalassúsággal megnyílik egy ablak (szinte pixelenként épülve fel), azt veszed észre, hogy lassan már több az ősz hajszálad, mint nagyanyádnak, és pont neked szólnak a ránctalanító-krém reklámok.

 5. tünet: A leggyakrabban látott elem a képernyődön a homokóra. „Vele” találkozol a legtöbbet, szinte már jó barát is lehetne. De nem az.

 6. tünet: Mire fel bírsz csatlakozni a netre, addigra elöregszik a netkábel, és szétmállik, ergo megint nem netezel. (Ami baj, mert akkor most ezt sem olvasod...)

 7. tünet: Mikor levelet írnál, és lenyomsz egy gombot, mire megjelenik a képernyőn a kívánt karakter, már fogalmad sincs, mit akartál azzal a levéllel, de ez még a jobbik eset! A rosszabbik az, mikor már azt sem tudod, mit akartál a géppel!

 8. tünet: Már nem is tudod az idejét annak, hogy mikor indítottál el valami „komolyabb” folyamatot, például lemez írása, mert tapasztalatból tudod, hogy lemegy a nap, mire kijön a lemez. (Ha este van, akkor értelemszerűen felkel a nap....:))

 9. tünet: Két egérkattintás között hálót sző a pók a bal gomb alatt, sőt, még tojásokat is rak.Tudnád folytatni? Írd meg a „Szólj hozzá” linkre kattintva!

Címkék: számítógép lassú

Szólj hozzá!

Hogyan néz ki a család kedvenc gépe, PC Kommandó módra elkészítve?

Vidi Rita 2008.04.11. 14:28

Mivel mi a gyors gépekre esküdtünk fel, és nem vagyunk hajlandóak silány minőségű, hulladék alapanyagokkal dolgozni, igencsak könnyű dolgunk van, mikor összeállítunk egy konfigurációt. Ugyanis azt tuti, hogy imádni fogja a gazdája!

"Miért lehet imádnivaló egy számítógép?"

Egyszerű a válasz: amiért nem utálni való.


Te mikor utálod a géped?

Én olyankor, mikor

 • nem azt csinálja, amit "mondok" neki,
 • lassú
 • zúg mint egy traktor, de nem dolgozik
 • összezavarodik ha egyszerre 3 folyamatot indítok el (pedig az nem is sok)
 • ha nem én kezelem, megmakacsolja magát
 • figyelmeztető ablakok felugrásának száma meghaladja naponta az egynél többet
 • és a többi...

Ezzel szemben már adja magát a válasz: akkor imádnivaló, ha mindezek a tünetek nem fordulnak elő.

Az egész dologban az a bökkenő, hogy amikor például boldog vagy, akkor azt természetesenek veszed, viszont iszonyatosan vágysz a boldogságra, amikor boldogtalan időszakodat éled.

A profik ezt úgy szemlélik, az élet más területein is, hogy "megbecsülöm amim van, és nagyon vigyázok rá", nem pedig úgy, hogy "nem foglalkozom vele, amikor az enyém, csak akkor kapálózom utána, mikor elmúlik."

Te melyik csoportba tartozol?

Na, de tereljük a szót a számítógépekre, ha már egy PC blogon vagyunk!

A PC Kommandónál úgy állítjuk össze a gépeket, és úgy alakítjuk a termékkészletet, hogy azok mindenkor a boldogság folyamatos érzetét biztosítsák. A vevőinknek is, és ezáltal nekünk is. (Mert a kettő bizony összefügg!)

Ezért alkottuk meg a CSALÁD KEDVENCE gépet.

Adva van például egy kis család, anya, apa, két gyerek, és még esetleg a nagyik is.
Az már törvényszerű, hogy ha valaki elkezdi a családban a gépezést, akkor a ragály hamarosan végigsöpör az egész családon, és hirtelen mindenki elkezd a gép iránt érdeklődni.

(Jajj, de sokat tudnék erről a szituációról mesélni! Nem tartalak fel?:))

De hogyan elégítheti ki mindenki igényét egyetlen gép? - kérdezheted.

Úgy, hogy gyors a gép, és a felhasználója/felhasználói tudja/tudják, hogy mit csinál/csinálnak!

A számítógépezés legnagyobb ellensége a felhasználó, és az idő. (Nézz meg egy tinit, mennyi gond van a gépével, és mennyi időt bír egy huzamban a gép előtt dekkolni!)

Ülj le egy lassú gép elé, és mondd azt a párodnak, hogy "Édesem, egy óra múlva cserélünk!". A lassú géppel egy óra alatt épphogy megnézed az e-mailjeidet, és mire kezdenél belelendülni a böngészésbe, hopp, már kongattak.

Ugyanez a szituáció testvéreknél szinte veszekedéssé fajulhat.

Hát nem lenne üdítő érzés, ha végre pikk-pakk elintézhetnél mindent? Ha nem kellene huszonyolcszor az órára nézned, mire megnyílik egy leveled?

Első alap: gyors gép. Látom, már fogod a fejed, hogy aha, az csak drága lehet! Nos, akkor had ábrándítsalak ki!

A fenti képen látható gép paraméterei a következők: (Neve: Család Kedvence)

 • ASUS M2A-MX alaplap (rajta integrált hang, háló és videókártya, ez utóbbi ATI Radeon x1200)
 • AMD X2 4000+ Processzor
 • Kingmax DDR2 1GB/800 MHz
 • Maxtor 80GB Winchester
 • CD/DVD író LG 58N
 • Ház (350 wattos táppal)
 • Billentyűzet
 • Egér

Mindez 63930,- forintért.

Nálunk ez a "legócskább" gép, de ezzel még nem végeztünk, ugyanis mi nem csak a hardvereket vesszük kezelésbe, hanem... (súgok: nézd meg a szlogenünket!)

De erről majd legközelebb!

 

 

Címkék: gép felhasználó pc kommandó család kedvence

7 komment

Mi történt karácsony előestéjén, ami megváltoztatta 6ezer ember életét?

Vidi Rita 2008.04.08. 19:42

Nálunk mindig télen történnek a sorsfordító dolgok.
Karácsonykor találunk egymásra, Szilveszterkor házasodunk.

Tavaly karácsony közeledtével sem fértünk a bőrünkben, és egy csendes téli éjszakán azt találtuk ki, hogy számítástechnikai boltot nyitunk.
Még emlékszem, mennyire izgalmas és valóban sorsfordító döntés volt, bár azt nem sejtettem, hogy hónapok választanak el a megvalósítástól.

Nem szeretnélek untatni az elmúlt három és fél hónap napi szintű bürokratikus buktatóival, de  voltak aranyos sztorik, és párat megosztok Veled.

Az első sztori, ami vidámkodásba torkollott, az a bolt nevének kiválasztása volt.

Egy bolt nyitása egy cég életében nemcsak azt jelenti, hogy "Mostantól van kirakatunk és felhalmoztunk némi árut", hanem szerintem azt jelenti, hogy a bolt maga egy komplex termék.
Úgy kell megalkotni a vele kapcsolatos összes működési alapot, hogy azoknak egy rendszert kell alkotniuk. (Amúgy ez a rendszerben gondolkodás néha be tudja vinni az embert az erdőbe, de erről majd máskor...)

Ezért szerettünk volna valami nagyon ütős nevet.
A Vírus Kommandó elnevezést nehezen tudtuk volna fölülmúlni, és megmondom őszintén, nekem nem akaródzott újra "kommandózni". Valahogy eleve elvetettük ezt a lehetőséget (pontosabban elvetettem). Pedig már hónapok óta indítottam egy blogot PC témában, mit ad isten, PC Kommandó márkanév alatt, a freeblogon.

De nem, mi (én) valami ütőset akartunk. Egy olyan nevet, amitől elámul mindenki, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy miről beszél az a név!

Hárman összeültünk, a két főkolompos és egy kedves rokon, és ötleteltünk.
Kb. háromnegyed óra tömény, de annál meddőbb névadó-procedúra után, a kedves rokonból kibukott: PC Kommandó? Ehhez mit szólnátok?

Na, ezen mi, a két főkolompos, jót nevettünk, mert a PC Kommandó nevet szándékosan nem említettük a kedves rokonnak, hiszen eleve elvetettük, viszont az ő szájából egészen új szóösszetételként hatott.
Szinte életre kelt!

Így nagy megkönnyebbüléssel a PC Kommandóra szavaztunk.
De ez még nem volt elég!

Ugyanis ezt a nevet volt képem elvetni egy idő után.
"Olyan snassz!" - gondoltam. Ebből is látszik, hogy néha hajlamos vagyok felesleges dolgokon, túl sokat gondolkodni.
Így pár napig Gép Mánia volt a bolt fantázia neve, de aztán szóltak, hogy ezt már motorosok lefoglalták maguknak.
Egy kívülállóval zajló beszélgetés során, megintcsak a PC Kommandó vetődött fel elnevezésként, megintcsak nem mi vetettük fel, így ezt már égi jelnek vettük, és kőbe véstük: PC Kommandó! Ez lesz a bolt neve!

Most így visszagondolva, szinte megborzongok, mekkora dolgot vittünk végbe: a nulláról összehoztunk egy teljesen egyedülálló, a Vírus Kommandó karakteréhez passzoló boltot, és kérem szépen, ez a bolt tegnap megnyitott!Vált már valóra az álmod?  Vittél már véghez ekkora nagy tervet valaha? Szívesen venném, ha megosztanád velem a történetedet!

Én hamarosan folytatom a sztorizást, mert például a nyitás napja is érdekes volt, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy jó pár embert sikerült egy időugrásra rábeszélnem...


Címkék: pc kommandó bolt

2 komment

süti beállítások módosítása